Hatalmas metántartalékokat rejthet az Antarktisz

Hatalmas metántartalékok rejtőzhetnek a déli-sarkvidék jégtakarói alatt – derült ki a Nature című folyóiratban közölt tanulmányból, mely szerint a jégdzsungelek visszahúzódása nyomán ez a hatalmas mennyiségű metángáz a légkörbe kerülhet, tovább erősítve a globális felmelegedést.

A nemzetközi kutatócsoport eredményei arra utalnak, hogy az ősi szerves anyag-készleteket valószínűleg a jég alatti mikrobák alakítják metánná – adta hírül a BBC internetes oldala. “Óriási mennyiségű szerves szénről van szó, több mint tízszer akkoráról, mint amennyit az állandóan fagyott talajú északi régiók rejtenek” – mutatott rá a tanulmányt vezető Jemima Wadham, a Bristoli Egyetem munkatársa. A laboratóriumi vizsgálataink tanúsága szerint ezek a jég alatti környezetek biológiailag is aktívak, ami azt jelenti, hogy ezt a szerves szenet feltehetőleg szén-dioxiddá és metángázzá alakítják a mikrobák”. A szakemberek becslései szerint több százmilliárd tonna szén rejtőzhet a jégtakarók alatt, és mivel ezen metánkészletek feltehetőleg alacsony mélységben húzódnak, a jégolvadás nyomán könnyen felszabadulhatnak és tovább erősíthetik a globális klímaváltozás folyamatát.

“Egyáltalán nem meglepő, hogy jelentős mennyiségű metán-hidrátra bukkanunk a jégtakaró alatt” – húzta alá a tanulmány társ-szerzője, Sandra Arndt. – Ugyanúgy, mint a tengerfenék alatti üledékrétegek esetében, itt is hideg van és erős nyomás uralkodik, amelyek alapvető feltételei a metán-hidrát mezőknek”. A szerzők szerint “az eredményeik azt sugallják, hogy az antarktiszi jégtakaró egy elhanyagolt, ám fontos alkotóeleme lehet a globális mentánkészletnek”.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.