Hatalmas napelemfarmokat épít a Toyota

A Toyota nem kispályázik, ha környezetvédelemről van szó.

Három amerikai gyártóegység is hatalmas napelem-parkot kap, amelynek köszönhetően egyrészt hosszú távon csökken az üzemek működési költsége, másrészt a megújuló energia részarányának növelése miatt, jelentősen kevesebb káros emisszió jut a levegőbe. A napelem-farmok őrületesen nagy, összesen 10,8 holdnyi szabad területen épülnek meg három amerikai gyártóüzemben: Alabamában, Missouriban és Nyugat-Virginiában,í rta a drivemebaby.hu.

Napelem-farmok számokban

Az összesen mintegy 43.700 négyzetméternyi felületre telepített napelem-parkok évente várhatóan 6,5 millió kWh-nyi elektromos energiát fognak előállítani. Ez a mennyiség körülbelül 800 amerikai háztartás éves energiaigénye elektromos áramból. A Toyota összesen 9.3 millió dollárt (mai árfolyamon mintegy 2,7 milliárd forintot) fektet be gyártási tevékenységének zöldítésébe. A számítások szerint a megújuló energiára való átállásnak köszönhetően a három üzem összesen évente nagyjából 4300 tonna széndioxiddal kevesebb emissziót fog kibocsátani.

“A Toyota folyamatosan kutatja azokat a lehetőségeket, hogy miként csökkentse a vízfelhasználást, újrahasznosítsa a hulladékokat és energiát takarítson meg. Elkötelezettek vagyunk, hogy jó példával járjunk elöl a fenntarthatóság terén, és a napelem-parkok segítségével is megmutassuk, hogy vállalatunk milyen hatékonyan csökkentheti gyártási folyamatainak környezeti hatásait” – mondta Kevin Bell, a Toyota Motor North-America energiamenedzsere.

Nem ezek az első napelem-parkok a Toyota észak-amerikai létesítményeiben. A márka texasi és mississippi-i üzemei mellé már korábban telepítettek egy-egy ilyen, megújuló energiaforrásra támaszkodó mini-naperőművet. Azonban a mostaniak sokkal nagyobbak a korábbi parkokhoz képest.

A Toyota West Virginia (TMMWV) üzemében a 4,9 millió dolláros (1,4 milliárd forint) naperőmű mintegy 1880 tonnával csökkenti majd a gyár széndioxid-kibocsátását évente. 2021 márciusára fog elkészülni. Az alabamai üzem a Madison megyei Huntsville-ben található, itt mintegy 13.300 négyzetméteres szabad területen helyezik el a napelemeket. Az építkezés még ez év decemberében befejeződik. A Lincoln megyében található Troy-ban, Missouriban mintegy 6.000 négyzetméteren telepítenek új napelemeket. A környezetvédelmi beruházás évente körülbelül 750 tonnával fogja csökkenteni az üzem éves szennyezését, s várhatóan 2021 januárjában adják át.

Ajánlott tartalom

15 ezer család juthat ingyen napelemes támogatáshoz, részletek!

A Napenergia Plusz programban már a keretösszeg kétharmadát lekötötték, több mint 12 ezer család kapott átlagosan 4 millió forint támogatást napelemek és energiatárolók telepítésére.