Határon átnyúló környezeti kockázatok

A Lehet Más a Politika az osztrák és szlovén zöldekkel közösen részt vesz a három ország határán, az egykori vasfüggöny mentén szervezett kerékpártúrán. Arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy az egységesülő Európa korábban elképzelhetetlen szabadságot hozott, de ez nem véd meg a környezeti fenyegetések ellen, ha nem társul hozzá az egymás iránt érzett felelősség és együttműködés. Az LMP azonnali tárgyalásokat akar látni a magyar és az osztrák, szlovén illetve román kormány között három, több országot is érintő környezeti kérdés kapcsán.

Ezekben az ügyekben különösen nagy szükség van az együttműködésre, hiszen a szennyezések és a természeti katasztrófák nem ismerik az országhatárokat. Magyarország ezt többször is a saját bőrén tapasztalhatta, gondoljunk csak a Duna elterelésére, vagy a tiszai ciánszennyezésre. Mindez azonban nem történelem.


Az elmúlt hónapokban három emblematikus, Magyarország környezeti biztonságára, egészségünkre és megélhetésünkre kockázatot jelentő beruházás ügye vált aktuálissá. A magyar határtól néhány száz méterre tervezett heiligenkreuzi osztrák szemétégető, a tokaji borvidéket veszélyeztető szlovákiai tőketerebesi szénerőmű és a romániai Verespatakra tervezett ciántechnológiájú aranybánya környezeti kockázatai a magyar lakosságot is érintik. Amíg az ilyen fenyegetéseket világszerte egyre nagyobb figyelem kíséri, addig a magyar környezetvédelmi kormányzat az elmúlt időszakban a nemzetközi érdekérvényesítésben láthatatlanná vált. Szomszédaink ezt érzékelve felgyorsították a beruházásokat.


A Burgenlandi Tartományi Kormányhivatal februárban engedélyt adott a heiligenkreuzi hulladékégető megépítésére, amelynek füstje a határt átlépve a Szentgotthárd és környékén élők egészségét, a város turisztikai terveit fenyegeti. A helyi önkormányzat, a magyar és osztrák civil szervezetek tiltakozását az elmúlt két és fél évben szinte semmilyen határozott kormányzati fellépés nem támogatta, csupán a területen illetékes Őrségi Nemzeti Park fellebbezett. Ezt a lépést azonnali kormányzati kiállással és cselekvéssel kellene megtámogatni.


Folytatódik a Kassai Kerületi Építési Hivatalban a tőketerebesi erőmű engedélyezési eljárása is. Jóllehet a létesítmény által várhatóan kibocsátott évi 4 millió tonna por, korom és más szennyező anyagok közvetlenül veszélyeztetik Sátoraljaújhely lakosságát és a tokaji borvidéket, határozott fellépést itt sem láthattunk – a szlovák-magyar közös lakossági és önkormányzati tiltakozás ellenére sem.

Ajánlott tartalom

19 kamionnyi hulladékot szállítottak el a Pilisi Parkerdőből

A Pilisi Parkerdő több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállított el a Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből a tavaly ősszel elindult Tisztítsuk meg az országot! program keretében - közölte a parkerdő az MTI-vel pénteken.