Határt szabnak Kaliforniában az energiafaló tévéknek

A kaliforniai szabályozók véglegesen jóváhagyták a televíziókészülékekre vonatkozó első olyan kötelező érvényű korlátozást, amelytől a jelenlegi energiafelhasználás 33 százalékos csökkenését várják.

A kaliforniai háztartások villanyszámlájának mintegy 10 százalékát az energiafaló tévék adják. Ha az energiafelhasználás csökkentésére hozott intézkedéseket a gyártók és a forgalmazók a 2011-es modellévtől kezdve betartják, Amerika legnépesebb államában élők 10 év alatt összesen 8 milliárd dollárral fogyasztanának kevesebb áramot. Ez az energiamennyiség 864 ezer háztartás évi fogyasztását teszi ki.
Az energiacsökkentést támogatók a két év múlva esedékes korlátozáson felül, 2013-tól már a jelenlegi energiafogyasztás 50 százalékos visszaesését várják.
Az intézkedés új ipari szabványok megjelenését, és egyes készüléktípusok piacról való kivezetését jelenti.
A döntés elsősorban a népszerű lapos képernyős tévéket érinti, amelyek átlagosan 40 százalékkal fogyasztanak többet, mint az évtizedeken keresztül használt katódsugárcsöves (CRT) készülékek.
A virginiai központú Szórakoztatóelektronikai Szövetség (CEA) szerint a jelenleg forgalomban lévő tévékészülékek negyede nem fog megfelelni az új szabványnak.
A Kaliforniában használt 35 millió tévé többsége még hagyományos katódsugárcsöves képernyővel rendelkezik. Az eladások 90 százalékát azonban már a lapos, folyadékkristályos (LCD) kijelzővel szerelt készülékek adják. A CEA szerint a piacon már több mint ezer energiatakarékos készülék kapható, amelyek megfelelnek a 2011-től életbe lépő szabályoknak.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.