Határt szabnak Kaliforniában az energiafaló tévéknek

A kaliforniai szabályozók véglegesen jóváhagyták a televíziókészülékekre vonatkozó első olyan kötelező érvényű korlátozást, amelytől a jelenlegi energiafelhasználás 33 százalékos csökkenését várják.

A kaliforniai háztartások villanyszámlájának mintegy 10 százalékát az energiafaló tévék adják. Ha az energiafelhasználás csökkentésére hozott intézkedéseket a gyártók és a forgalmazók a 2011-es modellévtől kezdve betartják, Amerika legnépesebb államában élők 10 év alatt összesen 8 milliárd dollárral fogyasztanának kevesebb áramot. Ez az energiamennyiség 864 ezer háztartás évi fogyasztását teszi ki.
Az energiacsökkentést támogatók a két év múlva esedékes korlátozáson felül, 2013-tól már a jelenlegi energiafogyasztás 50 százalékos visszaesését várják.
Az intézkedés új ipari szabványok megjelenését, és egyes készüléktípusok piacról való kivezetését jelenti.
A döntés elsősorban a népszerű lapos képernyős tévéket érinti, amelyek átlagosan 40 százalékkal fogyasztanak többet, mint az évtizedeken keresztül használt katódsugárcsöves (CRT) készülékek.
A virginiai központú Szórakoztatóelektronikai Szövetség (CEA) szerint a jelenleg forgalomban lévő tévékészülékek negyede nem fog megfelelni az új szabványnak.
A Kaliforniában használt 35 millió tévé többsége még hagyományos katódsugárcsöves képernyővel rendelkezik. Az eladások 90 százalékát azonban már a lapos, folyadékkristályos (LCD) kijelzővel szerelt készülékek adják. A CEA szerint a piacon már több mint ezer energiatakarékos készülék kapható, amelyek megfelelnek a 2011-től életbe lépő szabályoknak.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!