Havazás hátráltatta a Mount Everest “nagytakarítását”

Havazás és kiszámíthatatlan időjárás hátráltatta a világ legmagasabb csúcsán, a Mount Everesten zajló “nagytakarítást”, vagyis annak a több tonnányi hulladéknak az eltüntetését, amelyet a hegymászók hagytak a hegyen.

“Friss hó fedte be a szemetet, így nehéz volt összegyűjteni a hulladékot a magasabb területeken” – mondta pénteken Katmanduban a híres Apa serpa, az a veterán hegyi vezető, aki a szemétszedők csapatát kalauzolta. A nagytakarítást végző expedíció áprilisban vágott neki a Mount Everestnek (Csomolungma), hogy alacsonyabban összegyűjtsön mintegy négy tonnányi, a magasabb részeken pedig egy tonnányi szemetet. A környezetvédőknek végül csak 1,1 tonnát sikerült lehozniuk a hegyről. Apa serpa számára azonban így is sikeres volt a küldetés, hegymászók egy csoportjával május 11-én ismét felért a 8848 méteres csúcsra, amelyet immár 21. alkalommal hódított meg. Az 50 éves serpa a Csomolungma lábánál nőtt fel, 12 évesen már teherhordó volt hegymászók mellett. Először 1989-ben kapaszkodott fel a hegycsúcsra. 2006 óta az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben él.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.