Havazik az egyiptomi sivatagban

A közel-kelet több országában is zavarokat okozott a szokatlan időjárás. Ciszjordániában áradásokat okoztak az esőzések, Jordániában is havazott, a Szuezi csatorna forgalmában pedig fennakadásokat okozott az eső és a szél.

Szélsőséges az időjárás a közel-kelet több országában.Egy jordániai meteorológus “az utóbbi 30 év legsúlyosabb viharának” nevezte az NBC News-nak a napok óta tomboló esőzést, havazást. A Közel-Keleten szokatlan jelenség felkészületlenül érte a hatóságokat, és megbénította a közlekedést, írja az index.hu. A havazást megelőzően özönvízszerű esőzések voltak, amelyek országszerte áradásokat okoztak. Egyiptomban, a sivatagos Sinai-félszigeten havazott is, számolt be egy olvasónk. A helyzet különösen nagy nehézséget okozott a szíriai menekültek táboraiban, ahol az özönvíz szerű esőzések 200 sátrat mostak el az utóbbi négy napban. Ramallahban két nő megfulladt, amikor kocsijuk megfeneklett az áradó vízben, és ők menekülni próbáltak, számolt be az NBC News. A jordániai fővárosban, Ammánban szerdán esni kezdett a hó. Vasárnap óta nem üzemel a Földközi-tenger partján fekvő Alexandria és Dahila kikötője, miközben a Nílus-delta több városában leállították a halászatot. A MENA beszámolt arról is, hogy Marsza-Matrúh partjainál eltűnt tíz halász, miután felborult a csónakjuk. A zord időjárás következtében az utóbbi három napban felére csökkent a Szuezi-csatorna forgalma. Az üzemeltető hatóság egyik illetékese szerdán ugyanakkor azt közölte, hogy a mesterséges vízi úton már helyreállt a közlekedés.

Ajánlott tartalom

Syngenta: a szárazság miatt csökken a csemegekukorica termésátlaga, romlik az ágazat jövedelmezősége

Ugyan továbbra is Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, de az idei termésátlagok az aszály miatt, különösen az öntözetlen területeken jelentősen csökkennek, ami az emelkedő költségekkel rontja az ágazat profitabilitását - hangzott el a vetőmagvakat előállító és növényvédőszer-forgalmazó Syngenta hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.