A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a héten hét új pályázatot hirdet meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében 34 milliárd forintos támogatással.

Hét új pályázat környezetbarát energetikai fejlesztésekre

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a héten hét új pályázatot hirdet meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében 34 milliárd forintos támogatással.

A héten megjelenő pályázatok kiemelt célja az energiahatékonyság növelése, a megújuló energiaforrások használata. A pályázatok alapján az energiatakarékosságot nemcsak a fűtési-, hűtési-, és melegvíz rendszerekben, hanem az elektromos és világítási hálózatokban is javítani lehet.

Az új pályázatok támogatják az energiahatékonyság-növelést eredményező beruházásokhoz szükséges berendezések beszerzését, telepítését és a telepítéshez kapcsolódó munkálatokat is. Egyes pályázatok segítséget nyújtanak a távhő- és a hőközpontok korszerűsítéséhez és a kazánok energiahatékonnyá alakításához is.  Újdonság, hogy az egyik kiírás keretében először nyílik lehetőség a biometán (biogáz) termelésének támogatására.

A célok megvalósulása nagymértékben csökkentheti az energiaköltségeket, hozzájárulhat a klímapolitikai célkitűzések eléréséhez és a széndioxid kibocsátás mérsékléséhez.  Pályázatot adhatnak be a központi és helyi költségvetési szervek, alapítványok, egyházak és egyes esetekben vállalkozások is, a sikeres pályázatot kidolgozók 1 millió és 1 milliárd forint közötti összegeket nyerhetnek el.

A közlemény kiemeli, hogy az NFÜ a 100 milliárd forint alatti beruházásoknál egyszerűsítette a megvalósíthatósági tanulmány követelményeit, kevesebb feltétel támasztásával egyszerűbbé vált a pályázás. Bővült a potenciális kedvezményezettek köre és nőtt a támogatási intenzitás (arány) is. Fontos változás még, hogy kombinált pályázati kiírások jelennek meg az energiahatékonyság és a megújuló energia terén.  Az épület-energetikai felújítások még az idén új megrendeléseket biztosítanak az építőiparnak.

Ajánlott tartalom

Több ingatlan kerülhet eladásra januártól

A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a januártól induló csok plusz hatására, a társaság közleménye szerint a konstrukció legnagyobb pozitívuma, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, de még ennél kedvezőbb feltételeket is adhatnak a pénzintézetek a versenyhelyzet miatt.