Hét végéig lehet támogatást kérni energiahatékonysági lakásfelújításra

Október végén lejár a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) megújuló energia-pályázatok beadási határideje, a ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram keretében magánszemélyek, társasházak lakásszövetkezetek pályázhatnak energiahatékonysági lakásfelújításra.

Holló Ervin, a Bioenergetikai Innovációs Klaszter (BIK) titkára, a KR Spektrum Kutató- Fejlesztő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek elmondta, a pályázat keretében különböző mértékű, 30-35 százalékos támogatást lehet nyerni nyílászárócserére, külső hőszigetelésre, napkollektoros és -elemes, továbbá geotermikus energia rendszer kiépítésére.
Az igénylésénél a postára adás időpontja számít – hívta fel a figyelmet a szakember.
Holló Ervin beszámolt egy másik támogatási formáról is: itt ugyanarra lehet támogatást igényelni, mint a ZBR esetében, csak másoknak, azaz az
önkormányzatoknak, költségvetési szervezeteknek, illetve kis- és középvállalkozásoknak. A Környezet és Energia Operatív Programhoz (KEOP) tartozó pályázatoknak nincs beadási határidejük – jelenleg is folyamatosan benyújthatók -, előreláthatóan az év végéig. Ezeknek a pályázatoknak a támogatási aránya többnyire 45-65 százalékos, de elérheti 85-90 százalékot is.

Az Észak-magyarországi Régióban elsők között, 2007-ben 8 szervezettel alakult, úgynevezett ”haladó” klaszter kategóriába tartozó BIK-nek jelenleg 40 gazdálkodó szervezet tagja és egy pártoló tagja van. A tagok között található biogáz-termelő üzem, de vannak biodízellel, valamint fásszárú növények telepítésével foglalkozó szervezetek is.
A KR Spektrum a Károly Róbert Főiskola 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság, a BIK menedzsment szervezete. Elsődleges feladata a klaszter tagjai által igényelt kutatási-, innovációs projektek generálása, és azok lebonyolítása.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.