Hiába drágul a tűzifa, mégis egyre többen választják

Egyre többen tűzifával vagy szénnel is tüzelnek, így akarják ugyanis csökkenteni a gázszámlát. Januártól a nagyfogyasztók, vagyis az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók esetében jelentősen emelkedhet a földgáz ára.

Ezt a mennyiséget akár egy nagyobb családi ház fűtésével is el lehet. Tűzifával és hulladékfával segítenek rá a gázfűtésre Szűcs Andreáék, hogy olcsóbban megússzák a fűtési szezont, de egy hidegebb téli hónapban még így is húszezer forint felett van a gázszámlájuk. A család szeretné elkerülni, hogy nagyfogyasztóvá váljanak: az évi háromezer köbméternél többet fogyasztó ügyfelek esetében ugyanis januártól 18-26 százalékkal nőhet a földgáz ára. A tapasztalatok szerint Magyarországon egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé, hogy így próbáljanak spórolni. – Magyarországon most elsősorban a napenergia hasznosítása fejlődik hónapról hónapra, megoldott a melegvíz ellátás, a kollektor fejlesztése, alkalmazása. Véleményem szerint a napcellás fejlesztések lassan alakulnak, de ott is lesznek új generációs fejlesztések – mondta el Nagy János, a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke.

Tűzifából egyre több fogy annak ellenére, hogy sokat drágult tavaly óta. A legkeresettebb akác tüzelőből most 2600 forintba kerül egy mázsa: egy évvel ezelőtt még négyszáz forinttal olcsóbb volt. A szén mázsája 2700 és 7000 forint között mozog. – Egyre többen kérdezősködnek, érdeklődnek, hogy mennyi a fa és a szén ára, és próbából vesznek 1-1 zsákkal. Ha jól sikerül a kályhában a tüzelés, vesznek nagyobb mennyiséget is – mesélte Löki Mártonné, a Tócós Tüzép tulajdonosa. A tüzépen azt mondják: attól függően, hogy mekkora a ház és hány helyiséget fűtenek, a vásárlók általában húsz – negyven mázsa tüzelővel ki tudnak húzni egy telet.

A teljes cikk itt olvasható.

Korábbi videónk a pellet kazánokról:

[media id=9 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. nekünk 110 m2 házunk van, nincs szigetelve de azért nem is rossz. Mi kb 60 mázsa akácot illetve vagy 20-30 mázsa egyebet tüzelünk egy tél alatt, bár lehet az akác van 80 is.