Hidrogén üzemanyagcella váltja le a belsőégésű motorokat?

A hidrogén egyre népszerűbb alternatívája az akkumulátoros elektromos autózásnak, sőt a benzinnek és a dízelnek is. Az üzemanyagcellás meghajtás már évek óta elérhető a kisfogyasztóknak is Japánban.

Az alternatív energiameghajtások közül a hidrogén üzemanyagcella kimagasló hatásfokkal bír, környezetbarát és jelentős haszonnal jár. Főleg a nagyobb távolságokra használt nagyobb méretű járművek számára gazdaságos autók, buszok, traktorok, munkagépek, és hajók. Németországban már jelenleg is működik hidrogénmeghajtású vasút. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk: a hidrogénüzemre való átállás szinte zökkenőmentesen fog terjedni, mivel az elektromos meghajtás már ismert, és az, hogy akkumulátorok helyett hidrogénből nyeri az áramot a jármű, az utasok, vagy az áruszállítás szempontjából mindegy lesz.

A jövő a hidrogén üzemanyagcellás járműveké

A teljesen elektromos járművekhez hasonlóan az üzemanyagcellás elektromos járművek is elektromos áramot használnak a villanymotor meghajtására. A hidrogén üzemanyagcellák hidrogént égetnek el üzemanyagként. Az üzemanyagcellák sokféle területen használhatók, több ágazatban is biztosítanak energiát, beleértve a közlekedést, az ipari/kereskedelmi/lakóépületeket, valamint energiatermelő rendszerekben a hálózat hosszú távú energiatárolását.

Milyen előnyei vannak a hidrogén üzemanyagcelláknak?

Közvetlen előnyei:

  •         energiatárolási hatásfoka közel azonos a szénhidrogénével,
  •         közel azonos idő feltankolni egy hidrogéncellás járművet, mint ami szénhidrogént éget,
  •         környezetbarát, mert a hidrogén elégetésével vizet kapunk,
  •         elektromotorokat hajt meg, így kiválóan hasznosul az energia,
  •         Már rendelkezésre áll kúthálózat, ami kisebb bővítést igényel csak kutanként.

Közvetett előnyei:

  •         képes kiváltani a belsőégésű motorokat,
  •         képes kiváltani az akkumulátoros autózást,
  •         az üzemanyaga egyaránt előállítható vízből, metánból és biogázból, akár megújuló energiával is,
  •         áthidalja az akkumulátorpakkok okozta összes problémát.

A hidrogén nem a jövő, hanem a jelen. A gazdaságos, mindenki számára elérhető, üzemanyagcellás közlekedés pedig a közeljövő.

Mi köze a Teahouse Consultingnak a hidrogén-technológiához?

Ipari marketing tanácsadó cégként a zöld technológiákat szívügyünknek tekintjük. A hidrogéntechnológia ma még egyedi, speciális téma, akár az elektromos autózás volt húsz éve.  A siker kulcsa, hogy a célpiac megértse megbízóink márkájának, innovatív megoldásának előnyeit.

A jó kommunikáció hatalmas gazdasági potenciállal bír az iparban is, legyen az hidrogénmeghajtás, SAAS szolgáltatás, vagy robotika. Hidaljuk át a szakadékot és beszéljünk a terveiről!

Ajánlott tartalom

A Waberer’s Csoport tesztelhette először a BYD elektromos teherautóját az EU-ban

Az Európai Unióban a Waberer’s Csoport próbálhatta ki először a kínai BYD autógyártó 19 tonnás elektromos teherautóját. A Cégcsoport leányvállalata, a WSZL több mint két hétig használta a járművet a magyar főváros útjain.