Azzal foglalkozni, hogy a világban mekkora mennyiségű szilárd hulladék keletkezik egy nagyon nemes feladat.

Hogyan csökkentsük a szilárd hulladékot?

Azzal foglalkozni, hogy a világban mekkora mennyiségű szilárd hulladék keletkezik egy nagyon nemes feladat.

Azonban, ha a saját hulladékunkkal foglalkoznánk, sokkal kifizetődőbb megoldás lenne. A Környezetvédelmi Ügynökség  szerint, a szilárd hulladékot a következő módon kell kezelni (irányelvek): hulladékkeletkezés megelőzése, az újrahasznosítás és ártalmatlanítás. Szóval. Hogyan is lehet ezeket megvalósítani a saját házunkban?

Hulladékkeletkezés megelőzése:
Ez a folyamat segít megakadályozni a szilárd hulladék keletkezését, amelyet a háztartás teremt. Például, eladni vagy oda adni valakinek azokat a tételeket, amelyek már nincsenek használatban , így nem kell ezeket kidobni. Vagy meg lehet javítani a már rég nem használt tárgyakat. Egy másik opció, hogy a különböző tárgyakat, némi módosítás után más célra is fel lehet használni. Az alábbiakban közlünk néhány segítséget, a szilárd hulladék csökkentésére:
–    Kerüljük azoknak a termékeknek a vásárlását, amelyek külön-külön vannak csomagolva
–    Azokat vásároljuk meg, amelyek vagy nincsenek becsomagolva, vagy újrahasznosított csomagolásuk van
Újrafeldolgozás:

A következő anyagokat lehet újrahasznosítani, mint az üveg, alumínium, papír, karton, és műanyag.  Érdemes megtudni minél többet a helyi újrafeldolgozó központról, így biztosak lehetünk abban, hogy milyen anyagokat fogadnak el. Ha ez a szokásunkká válik, akkor sok anyagot újrahasznosíthatunk.
Az előbbi szabályok alkalmazása nagy kihívás, de hatékonyan nevelnek rá a szilárd hulladék megfelelő kezelésére, illetve csökkenteni tudják a hulladék mennyiségét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.