Hol egészségesebbek az emberek?

Jobb egészséget jelenthet, ha valaki a tengerpart közelében él – derült ki egy több mint 48 millió brit lakos adatait elemző tanulmányból.

Az elemzés azt mutatta, hogy minél közelebb él valaki a tengerparthoz, annál nagyobb valószínűséggel számol be jó egészségről a megelőző évre vonatkozóan. Az összefüggés akkor is érvényes maradt, amikor a kutatók az egészséget befolyásoló más tényezők hatását is számításba vették, például az életkort, nemet, a társadalmi-gazdasági helyzetet, valamint azt, hogy park vagy zöld terület közelében élnek-e. Ben Wheeler kutatásvezető, az exeteri Peninsula Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, hogy a különbség ugyan kicsi, ám a teljes népesség esetében már jelentős hatást jelent. A kutatók feltételezik, hogy a tengerpart közelsége csökkenti az általános stresszt, és ezen keresztül vezet el a jobb egészségi állapothoz – idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.