Hurrikán fenyegeti New Yorkot

Pár napja földrengés, most pedig trópusi vihar fenyegeti New Yorkot.

A trópusi ciklon középpontjában a legerősebb széllökések a 240 km/h-t is elérték, de mostanra már valamelyest gyengült benne a szél. A hurrikán a műholdképeken is nyomon követhető! Kedd este földrengés rázta meg az amerikai várost, a napokban pedig érkezik a következő veszélyes természeti jelenség. Az Irene (“Irén”) névre keresztelt hurrikán szeme jelenleg a Floridai Miamitól 400 kilométerre keletre, a Bahamákon található. Erőssége alapján az öt fokozatú skálán hármas besorolású, a maghoz közel a legnagyobb széllökések elérik a 225 km/h-t. Eddig 200 ezer embert kellett kitelepíteni. A bahamai Mayaguana szigeten lerombolt tetőkről, kidöntött fákról és lámpaoszlopokról számoltak be, melynek következtében a sziget áram nélkül maradt. Stephen Russel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat vezetőjének beszámolója szerint két település is teljesen elpusztult az Acklins és a Crooked szigeteken, mindkettőben több százan laktak.

Az AccuWeather meteorológusai szerint az észak felé tartó vihar akár 4-es fokozatúvá is erősödhet, és – habár még 1500 kilométerrel délebbre van – elérheti az Egyesült Államok keleti partján fekvő több világvárost, így Washington DC-t, New Jerseyt és New Yorkot is. A legfrissebb számítások szerint a hurrikán magyar idő szerint vasárnap délelőtt éri el New Yorkot, a hatóságok már készülnek a várhatóan 140-160 kilométer per órás szél okozta károkra, így a kidőlt fák eltakarítására, lefújt tetők javítására és az elszakadt távvezetékek miatti áramkimaradások orvoslására.
idokep.hu

Ajánlott tartalom

Mikroműanyagot találtak egy világ körüli vitorlásverseny során vett vízminták mindegyikében

Mikroműanyagot találtak az Ocean Race nevű világ körüli vitorlásverseny során vett vízminták mindegyikében - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása hétfőn.