Időjárás – Több mint 100 ezer tonna sót szórtak ki az utakra

Már több mint százezer tonna sót szórtak ki az ország útjaira ezen a télen, ez mintegy másfélszerese egy átlagos téli szezonnak – tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményben az MTI-vel.

“A hideg és csapadékos tél miatt a szokásosnál sokkal több só fogy az utakon. Egy átlagosnak mondható télen 70 ezer tonna sót kell kiszórni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében, ebben a szezonban viszont már 100 ezer tonnát szórt ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az utánpótlást pedig megdrágítja, hogy lényegében egész Európában keményebb a tél a szokásosnál” – tartalmazza a közlemény.
Ilyen kemény tél utoljára 1986-ban volt, de most újabb havazások várhatók, és még nem látni a végét. Az elmúlt hónapban Európa legtöbb országában több hó esett a szokásosnál. A só iránti óriási kereslet miatt a korábban 80 eurós tonnánkénti ár helyett a német közútkezelő már 195-ért vásárolta az utánpótlást, de érkeznek hírek 300 eurós a sóárakról is – közölte a társaság.

A Magyar Közút egyes üzemmérnökségei – különösen a Közép-Magyarország régióban – a hétvégi havazás után arra kényszerülnek, hogy más, kevésbé hatékony – például homok -, vagy drágább – például kálcium-klorid oldat – anyagokat is használjanak síkosságmentesítésre.
Jelen pillanatban nem fenyeget az a veszély, hogy egyes szakaszokon ne tudja elvégezni a társaság a munkát, de kétségtelen, hogy a helyzet feszített, és amennyiben a héten az eddig ismerteknél kiterjedtebb és nagyobb mennyiségű havazás lesz, akkor nehéz helyzet elé néz a társaság. Biztonsági intézkedésként síkosságmentesítés céljára már használnak érdesítő anyagokat, például homokot, zúzalékot, salakot.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, és megfelelő műszaki állapotú, a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű a gépkocsijuk.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.