Image: Sun-Ways

Így lehet áramot termelni a vasúti sínekkel

A napelemes technológia az elmúlt években elképesztő átalakuláson esett át.

A fejlődést nemcsak a globális felmelegedés elleni harc hajtja, hanem az a tény is, hogy a napenergia a fosszilis energiához képest egyre olcsóbbá válik, így gazdasági szempontból is minden a napelemek irányába mutat. A fejlesztés a hatékonyság fokozása és az élethossz növelése mellett az alkalmazhatóságot is érinti: a fotovoltaikus megoldások egyre több területen jelennek meg, a napelemeket akár ablakokban, az úttestben vagy járműveken is el tudják helyezni.

A Sun-Ways svájci startupnak a közelmúltban egy újabb felületen sikerült bevetnie a fotovoltaikus technológiát – számol be a PV Magazine. A megoldás lényege, hogy a modulokat szőnyegszerűen görgetik ki a vasúti sínek között. A technológia egyik előnye, hogy a panelek bármikor eltávolíthatóak, ha például javítást igényel az érintett pályaszakasz.

A Sun-Ways 2023 májusában élesben is kipróbálná a terméket, a modulok a neuchâteli közlekedési vállalat egyik sínszakaszán fognak helyet kapni. A különleges napelemeket a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Intézet és a svájci Innosuisse innovációs ügynökség kutatóival közösen alkották meg. A rendszer gyárban előre összeállítható, majd egy speciális vonat révén telepíthető. A folyamatot úgy érdemes elképzelni, mint ahogy egy felgöngyölített szőnyeget görgetnek ki.

Amennyiben a kísérleti megoldás valóban működik, óriási segítséget jelenthet Svájcban. Az ország vasúthálózata összesen mintegy 7000 kilométer hosszú, a technológiával így elviekben 1 terawattóra áramot lehetne előállítani – ez természetes felső, igen optimista becslés.

Siker esetén a Sun-Ways idővel Svájcon kívül is értékesítené termékét. Európát nagyjából 260 000, a világot pedig megközelítőleg 1,16 millió kilométernyi vasúthálózat szeli át. A startup állítólag már felvette a kapcsolatot Európában és az Egyesült Államokban működő befektetőkkel, hogy a technológiát ipari mértékben is alkalmazni lehessen.

Ajánlott tartalom

Fél millió forintból napelemet telepíthetünk? Igen!

A Zendure új AIO 2400 csomagja két 800 wattos napelemet, egy 800 wattos mikroinvertert, egy 2,4 kilowattórás tárolórendszert és egy menedzsmentplatformot tartalmaz.