Így lehetne olcsón tárolni az energiát

Új cég jött létre az Alphabet vállalat forró són alapuló energiatárolási projektjének további fejlesztéseire.

A Malta név alatt futó projekt kutatói megawattnyi kapacitásra képes kísérleti üzemen dolgoznak. Az energiatárolás nehézkes és drága, különösen a szél- és napenergiafarmok számára. Egy megbízható energiatárolási rendszer kifejlesztése jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, elősegítve a megújuló energiaforrások felhasználását.

Az Alphabet X részlege számos kísérleti projekten dolgozik, és közülük néhány független vállalkozássá alakulva teljesedhet ki. A Malta olcsó, nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagok, például só vagy fagyálló felhasználásával próbál nagy mennyiségű energiát tárolni, írta a szatmar.ro. A cég a nap- és szélerőművek által megtermelt energiát – a termodinamika alapvető törvényeit alkalmazva – nagy melegben forró sóoldatban, hideg környezetben alacsony hőmérsékletű folyadékban tárolná napokig vagy akár hetekig, így áthidalva a napsütéses vagy szeles időszakok és a felhasználói igények közti különbséget. A Malta első kísérleti üzemét 26 millió dolláros költségvetésből építi fel. A projektet nagyobb összeggel támogatta például Jeff Bezos amerikai elemző, befektető, az amazon.com alapítója, Bill Gates szoftverfejlesztő, feltaláló és Michael Bloomberg befektető, New York volt polgármestere is.

Ajánlott tartalom

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.