Így lesz kerek a világ?

„Így lesz kerek a világ! Ember és természet harmóniában…” címmel indul kampány a lakosság és a helyi természeti értékek kapcsolatának erősítése érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A természeti területek és a hozzájuk kapcsolódó haszonvételek létünk alapjai – hívja fel a figyelmet az Európai Uniós társfinanszírozással megvalósuló kampány. Jelenlegi társadalmunkban domináns a környezetszennyezés és a nem fenntartható erőforrás használat, amely egyre fokozódó környezeti, gazdasági és társadalmi válságot okoz. Ha nem teszünk ellene, a válság egyre inkább elmélyül, holott a megoldások mindennapi választásainkban vannak – tájékoztatott Lukács Attila projektvezető a kampánynyitó sajtótájékoztatón. Ezért célja kampányunknak a természeti erőforrások megőrzésére, a szabadidő helyi természeti környezetben való eltöltésére, a helyi és természetes anyagok használatára ösztönözni a lakosságot, hiszen ebben mindenki kiveheti részét.

Válasszuk bátran üdülési, pihenési, sportolási célpontként a hazai természeti területeket, töltsük el szelíd módon – piknikkel, közösségi játékokkal, vizitúrával, lovaglással – szabadidőnket. Kerékpárral és közösségi közlekedéssel közelítsük meg célpontjainkat, környezetbarát módon fedezzük fel a hazai tájakat – csak néhány példa, mit tehetünk mindennapjainkban a hazai természeti értékek fennmaradásáért, olcsó és tartalmas kikapcsolódást biztosítva magunknak. De éppoly fontos háztartásunk is: helyi természeti területekről származó vegyszermentes élelmiszerek választására és természetes anyagok használatára ösztönözzük a lakosságot, hisz így lesz kerek a világ, csak így alakulhat ki ember és természet között harmónia.

Nyereményjátékokkal, intenzív média jelenléttel, fesztiválokon való szerepléssel, rendhagyó iskolai órákkal és kiállításokkal, önkormányzati döntéshozók számára szervezett tanulmányúttal, fotó-, videó-, rajz-, vers-, és mesepályázattal hozzuk közelebb a célcsoportokat a helyben található természeti területekhez. Érzékeltetni kívánjuk a természeti értékek fontosságát, bemutatva szerepüket és a hozzájuk kapcsolódó megannyi pozitív lehetőséget – árulta el az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló program tartalmát Kolos Lívia kampányfelelős. A nyereményjátékban, konferencián, pályázatban, fesztivál játékokon részt venni szándékozók a kampány honlapján érdeklődhetnek és csatlakozhatnak. Várják minden érdeklődő jelentkezését: közös játék és szabadidő eltöltés fenntartható módon!

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.