Így lesz kevesebb az élelmiszer hulladék

Az egész világon, így Magyarországon is rengeteg felhalmozott élelmiszerfelesleg kerül a szemetesbe, pedig ez a több millió tonna jó minőségű élelmiszer csökkenthetné az éhezők számát. Egy ingyenes internetes oktatófelület gyakorlati segédletet nyújt az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

Európában mintegy 90 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente – ez fejenként 180 kg kidobott élelmiszert jelent, amiben nincs benne a mezőgazdasági és a halászati veszteség. A világ mezőgazdasági területeinek negyedéről a megtermelt élelmiszer egyenesen a szemétbe vándorol, miközben csaknem egymilliárd ember éhezik. A termelés emellett még a klímát is terheli, valamint értékes erőforrásokat, ivóvizet és energiát is fölöslegesen fogyaszt. Világszinten az emberi fogyasztásra termelt élelmiszernek csaknem a harmada, évente 1,3 milliárd tonna kerül a szemetesbe a FAO becslése szerint.” – mondta Újhelyi  Katalin az Élelmiszerbank fejlesztési igazgatója.

Az ehető és egészséges élelmiszernek sokszor akár az 50%-a is szemetesbe kerül az EU-s háztartásokban, szupermarketekben, éttermekben és az élelmiszerellátási lánc más szakaszaiban, míg 79 millió EU állampolgár szegénységben él, és 16 millióan függnek jótékonysági szervezetek által kiosztott élelmiszeradományoktól.

Ezért az Élelmiszerbank ezen projekt keretében azt tűzte ki célul, hogy az élelmiszerpazarlás elleni ismeretekkel, gyakorlati tanácsokkal lássa el az élelmiszerellátásban érdekelt feleket, és felhívja a figyelmet arra, hogy mit tehetnek vállalatok és karitatív szervezetek azért, hogy minél több felesleget mentsenek meg..

Az oktatási anyag hiánypótló, hiszen a projektben résztvevő nyolc országban (Magyarország, Csehország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország) eddig nem létezett ilyen átfogó, vállalatok és karitatív szervezetek számára kidolgozott oktatási anyag a témában. Az oktatási anyagok e nyolc ország nyelvén, valamint angolul is elérhetőek.

Az Élelmiszerbank által elérhetővé tett oktatási csomag részei:

Képzési anyagok többek között az élelmiszerhulladék megelőzéséről és a feleslegek adományozásáról élelmiszerlánc vállalatoknak és karitatív szervezeteknek. A cégeknek szóló tananyagok fő témái: hogyan csökkenthető az élelmiszerpazarlás vagy pl. élelmiszer-adományozásnál mire érdemes figyelni. A karitatív szervezeteknek szóló modulok leginkább logisztikai, adózási, jogi és marketingbeli kérdésekkel foglalkoznak. Mindegyik tananyag végén rövid teszt található, amelynek kitöltésével az olvasó ellenőrizheti megszerzett tudását.

Ételadományozó: virtuális piactér élelmiszergyártók és karitatív szervezetek számára. Lehetővé teszi azt, hogy a vállalkozások adományba adhassák a megmaradt (el nem adott) élelmiszert, mielőtt az megromlana.

Minijáték: A játék célja az adományozási folyamat egyszerű vizualizálása. A feladat – eltárolni az élelmiszer-adományokat egy raktárban és eljuttatni azoknak a szociális tevékenységet folytató szervezeteknek, amelyeknek szüksége van rá.  Probléma esetén (pl. élelmiszer kerül a kukába a szavatossági idő lejárata előtt) a játékban megjelenik egy hivatkozás a megfelelő tananyag erre vonatkozó részére.

Az oktatási csomag megtalálható: http://www.foodwastereduction.com/

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.