Így vegyen használt kütyüt karácsonyra

Akár mobiltelefonról, akár táblagépről vagy számítógépről van szó, érdemes első körben az ismerősök közt kérdezősködni. Mit érdemes venni, és mire figyeljünk, ha idegentől vásárolunk?

A legújabb iPhone újonnan 220 ezer forintba kerül, az egy generációval korábbi modell azonban már feleannyiért beszerezhető: nem véletlen, hogy a nagyobb tudású mobilokra használtan is nagy a kereslet.

Bár egy wifis táblagép vagy egy laptop is lehet lopott, ha egy mobiltelefont vagy mobilinternetes tabletet veszünk, annak lopott példányait az IMEI-azonosító alapján a szolgáltatók le is tiltják: ezekkel többé nem lehet telefonálni vagy adatot forgalmazni sem a hazai, sem a GSM Szövetség tiltólistáját átvevő nemzetközi hálózatokon. Azt ugyan még a vásárláskor kipróbálhatjuk, hogy felcsatlakozik-e a készülék, ám az is lehetséges, hogy azt szándékosan, csalás céljából vásárolták – így megvan hozzá a doboz és a számla is – , ezért a telefont csak később tiltják le.

Ez olyan esetben lehetséges, ha például valaki a legkedvezőbb akciós áron, kétéves hűséggel megvesz egy csúcsmobilt, majd soha többet nem fizet egyetlen törlesztőrészletet sem. Ilyen esetben a szolgáltató jogosult letiltani a készüléket a hálózatokról, és ezt a tiltást utólag már meg sem lehet szüntetni, a feketelistán lévő készülék mobilhálózaton többé nem használható, akárhogy is bizonyítja a vevő a jóhiszeműségét. Ezért érdemes megbízható, ismert kereskedésben vásárolni használt telefont, ahova vissza lehet vinni ilyen probléma esetén.

Lehet, hogy elázott, vagy gagyin javították

Még egy teljesen legális háttérrel rendelkező készülék is rejthet nemkívánatos meglepetéseket. Az iPhone-ok és iPadek szerelésével foglalkozó APPSolute szervizben az Origónak elmondták, hogy első körben a sérüléseket kell megvizsgálni a telefonokon és a táblagépeken, utána pedig azt, hogy nem ázott-e meg a készülék. Ezt a jelzőt többek közt a fülhallgató-bemenet belsejében, illetve az iPhone 5-nél a SIM-kártya tartója mellett helyezik el: ha az anyagot valaha érte nedvesség, az indikátor színe rózsaszín vagy vörös lesz. Hasonló indikátor a különböző androidos készülékeken is megtalálható, de elhelyezésük nem szabványos: a Samsung Galaxy S4 esetében például az akkumulátor foglalatában van egy ilyen.

Házilag nem igazán lehet megállapítani, de egy szervizben való vizsgálat során az is kiderülhet, ha az iPhone – vagy más, drága okosmobil – belsejében utángyártottra cseréltek alkatrészeket, amelyek sokszor gyatrább minőségűek lehetnek. Ennél a társaságnál egy iPhone bevizsgálása hivatalos szakvéleménnyel ötezer forintba kerül, de ekkor az akkumulátor teljesítményét is pontosan lemérik egy műszerrel. Az új iPadek esetében a hasonló vizsgálat drágább, azokon ugyanis ragasztva vannak a fő alkatrészek, a szétszedés során tönkremegy a speciális, pormentesítő, tömítő ragasztás a képernyő körül, amelyet az összeszereléshez pótolni kell.

Az Appsolute szervizesei szerint az Apple táblagépéből nem érdemes rossz csatlakozóval vagy gyenge akkumulátorral bíró példányt vásárolni, ezek cseréje a bonyolult szétszedés miatt jelentősen megnöveli költségeket. Az iPhone-ból a tavaly megjelent 5-ös, az iPadből a Mini és a 4-es Retina modellek számítanak a legjobb ár-érték arányúnak, ezek már a cég új, Lightning csatlakozójával rendelkeznek, így az új tartozékokkal is kompatibilisek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.