Illés a katasztrófát okozó céggel fizettetné ki a károkat

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a katasztrófát a Mal okozta, ezért a cégnek kell állnia a kárelhárítás tízmillárd forintot is meghaladó költségeit.

Véleménye szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók is megsérülnek, és “csak a szerencsén múlt”, hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap “még nem tört ki a tározóból”, jelentette az MTI. A szürkeiszap amúgy kevésbé veszélyes a vörösiszapnál, például nem lúgos, és sűrűsége miatt nem zúdul áradásként a környékre.

Megkezdődött a tömedékelés
A Mal közleménye szerint megkezdődött a 10-es tároló sérült gátjának tömedékelése a további szivárgás megakadályozására. A cég első közleményét csaknem egy nappal a katasztrófa után adta ki. “A társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben” – írták ebben a közleményükben.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.