Ilyen egy “nyomtatott” passzívház

Az Arkitekter stúdió dán építészei néhány km-re Koppenhágától felépítettek egy házat betonozó, daru és mindenféle nehéz gép igénybevétele nélkül, pusztán egy komputert és egy nyomtatót használva.

Az alkotók által a jövő ökoházának elnevezett építmény négy hét alatt készült el és fenntarthatóság, hatékonyság terén nincs mit irigyelnie a nagy építészeti remekektől. (Aiolus News) A ház neve Villa Asserbo, a falu után, amely a fővárostól 60 km- re fekszik. Létrehozás egy 3Dmodell megtervezésével kezdődött, amelyet egy file-on továbbítottak egy komputerizált precíziós marógépnek és ez a megfelelő formákra és méretekre vágta a ház összeszereléséhez szükséges anyagokat. Frederic Agrup, a Villa Asserbo egyik kitalálója szerint a cél ezzel az új típusú építkezéssel maximálni a hatékonyságot, minimalizálni a negatív környezeti hatást.

Az épület kizárólag fából van, a fák a közeli finn erdőkből származnak, ahol minden kivágott fa helyett 10 újat ültetnek. Téglát, betont nem használtak hozzá és mivel csak egy komputerizált folyamat és egy nagypontosságú CNC gép kell hozzá, minimális a hulladék is. A házra napelemek és napkollektorok kerülnek és mindez valóban igazi ökobaráttá teszi. „ Ez nemcsak dán ház- mondta Anders Thomsen, a dán Technológiai Intézet munkatársa – Globális szinten is könnyen meg lehet építeni a fent leirt eszközök segítségével. Egyszerűen csak el kell küldeni a file-t Norvégiába vagy Kínába és “ kinyomtatni” közvetlenül a kiválasztott országban.”

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.