Ilyen időjárás lesz a hétvégén

A következő napokban változékonyan alakul az időjárás. Hosszú idő után jelentősebb mennyiségű csapadék, elsősorban eső várható.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: szombaton a déli, délnyugati területeken többfelé várható napsütés, délutánra viszont ott is beborul, az ország nagy részén erősen felhős lesz az idő. Délután egyre több helyen alakul ki csapadék. Az északi területeken kezdetben még ónos eső is előfordulhat, de főként az eső lesz jellemző. Szombaton tíz milliméter eső is hullhat, ami már képes átnedvesíteni a talajt. Az ország északi részén napközben +2, a déli területeken akár 10-11 fok is lehet. Vasárnap kevésbé nedves levegő érkezik. Nyugaton és délnyugaton már több lehet a napsütés, de keleten, északon, északkeleten esős idő várható. Vasárnap délután 7-14 fok várható.

 
Hétfőn enyhének indul a nap, hajnalban 3-8, a déli órákban 9-14 fok várható. Később viszont egy hidegfront érkezik, amely viharos szél kíséretében sarkvidéki levegőt hoz. Emiatt keddre jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hajnali órákban fagypont körül alakul, majd délután is csak nagyjából 5 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét időjárása nagyon változékony lesz. Előbb egy erősebb lehűlés, majd egy erősebb felmelegedés várható. Csütörtökön és pénteken a délutáni órákban ismét 10 fok körül alakulhat a hőmérséklet. Ezt követően viszont a hét végén ismét drasztikus lehűlés várható, még napközben is csak fagypont körüli hőmérséklet várható. A jövő hét folyamán többször, többfelé lehet számítani csapadékra, elsősorban esőre. A szerdán várható melegfront következtében a hegyekben havas eső, hó is előfordulhat, de vastag hótakaró kialakulása sehol sem valószínű.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.