Ilyennek képzelték a jövőt 1934-ben

Általában a jövő múltbéli ábrázolásának két fajtája kelti fel sokak figyelmét. Az egyik szórakoztatóan messze áll a valóságtól, a másik pedig ijesztő pontossággal mutatja be a jövőt.

Az utóbbi kategóriába tartozik ez a rajz, melyet egy grafikus készített 1934 júniusában. Azt már akkor jól sejtette a művész, hogy az autóknak és a benzinnek óriási szerepe lesz az elkövetkezendő évek során, ami viszont még érdekesebb, az az, hogy az akkor még ritkaságszámba menő üvegből és alumíniumból épült felhőkarcolókkal népesítette be a jövő városképét. A készítő azt persze még nem tudhatta, hogy a nagyvárosokban népszerűvé váló üvegborítású épületek komoly problémát okozhatnak a benne lakók számára. Egy átlagos, fa alapú ház ötször olyan energiahatékony, mint egy üvegből és alumíniumból készült. Ennek több oka is van, például nagyon nehéz a lakásokban szinten tartani a hőmérsékletet, az üvegfalak miatt nyáron túl meleg, télen pedig túl hideg van. Sok építész azért választja ezeket az alapanyagokat, mert könnyű őket tisztítani, és tartósak. Az alumínium és az üveg kötőanyaga azonban sokkal gyorsabban elhasználódhat, a két anyag ugyanis eltérő mértékben tágul hő hatására. Az alkotó tehát tudtán kívül a jövő két fontos problémáját is ábrázolta, az energiapazarlást, és a fosszilis üzemanyagok okozta üvegházhatást.

ahogy a jövőt elképzelték...

Ajánlott tartalom

Miért tiltják itthon az erkélynapelemeket?

Az elkövetkező időszakban tovább nőhet az erkélyre telepíthető napelemek iránti érdeklődés, pedig az ilyen rendszerek itthon nem használhatóak.