Íme a Norvégok ozmotikus erőműve

Ha még nem hallottál az ozmotikus energiáról, megbocsátjuk. Bár Norvégiában 1997 óta kutatják a technológiát, csak most nyílik meg a világ első ozmotikus erőműve.

Az ozmotikus energia lényege, hogy kihasználják azt a hidrosztatikai nyomást, amely akkor keletkezik, mikor a friss víz egy speciális membránon halad át a sós vízbe – ez pedig energiát generál.

A Statkraft -mely Európa egyik legnagyobb megújuló energiával foglalkozó vállalata-, sajtóközleményében közli, a Tofte városában felállított üzem „korlátozott kapacitással” működik majd, a kezdeti 2-4 kilowattos teljesítményt a tervek szerint 10 kW-ra emelik. Céljuk, hogy az erőmű néhány éven belül kereskedelmi célokra is használható legyen.

Jelenleg a membrán hatékonysága kevesebb, mint 1 watt négyzetméterenként, de ezt a hatékonyságot 2-3 wattra fogják emelni. A cél az, hogy elérjék az 5 watt / négyzetméter szintet.
Amennyiben ez működni fog, a Statkraft lelki szemei előtt máris vizualizálja a 25 MW-os kereskedelmi ozmotikus erőművet, egy focistadion területének megfelelő telepen. Valójában 5 millió négyzetméternyi membránra lenne szükség – ez elegendő 30000 otthon ellátására.

A Statkraft becslése szerint Európa ozmotikus energia potenciálja 180 TWh évente, azaz mintegy 50 százaléka az EU jelenlegi villamosenergia-termelésének. Ez az adat évente 1600-1700 terrawatt / órával emelkedik világszerte, de őszintén szólva talán nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a technológia költség-hatékonnyá tételére, mielőtt globális potenciálra hajtunk.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.