A Telenor törökbálinti székháza nyerte idén az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját. A skandináv munkakultúrát hazánkban elsőként meghonosító irodaház Magyarország egyik legmodernebb és leginkább környezetbarát vállalati központja.

Íme az egyik legenergiahatékonyabb hazai épület

A Telenor törökbálinti székháza nyerte idén az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat első díját. A skandináv munkakultúrát hazánkban elsőként meghonosító irodaház Magyarország egyik legmodernebb és leginkább környezetbarát vállalati központja.

Újabb elismerést kapott a törökbálinti Telenor Ház. Az Építőipari Nívódíj elnyerése után ezúttal a Nemzetközi Ingatlanszövetség magyar tagozata díjazta a 2009-ben átadott, a Zoboki–Demeter és Társai Építésziroda által tervezett épületet. Ennek köszönhetően a székház esélyes lehet a legnagyobb nemzetközi ingatlanszakértői szövetség, a FIABCI Prix d’Excellence építészeti díjára. A Telenor magyarországi székházának külső és belső kialakítása egyaránt tükrözi az anyavállalat norvég munkakultúrájának értékeit; hiszen a koncepció kidolgozásában a Telenor fornebui központja szolgált példaként. A törökbálinti Telenor Ház belső kialakításával, egyedi térelrendezésével az együttműködést és a mobilitást ösztönzi. Az irodaházat nyitott terek jellemzik, és ez a nyitottság a munkakultúrának is az egyik alappillére. A munkatársak napról napra szabadon változtathatják helyüket az egyenlő egységekre, „unitokra” osztott irodákon belül, vagy akár azok között is. Ez alól a felsővezetés sem kivétel: a vezérigazgatónak sincs külön, zárt irodája, ugyanolyan munkaállomásnál dolgozik, és ugyanúgy változtathatja a helyét, mint a cég bármely dolgozója.
A Telenor számára kiemelten fontos, hogy támogassa munkatársait a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésében. A kollégák jól tudják, hogy nem az irodában töltött órák száma a fontos, hanem az, hogy a feladataikat határidőre és magas színvonalon végezzék el.

A hatékonyságot számos elektronikus alkalmazás segíti, így a fizikailag különböző helyen dolgozók is könnyedén együttműködhetnek egymással. Szinte minden munkatárs rendelkezik laptoppal, mobiltelefonnal, távoli hozzáféréssel, illetve olyan informatikai alkalmazásokkal, amelyeknek köszönhetően akár otthonról vagy külföldről is könnyedén bekapcsolódhatnak egy-egy irodai megbeszélésbe. A ház kialakításakor különösen fontos volt, hogy kellő hangsúlyt kapjanak a közösségi terek, amelyek az egyéni munkavégzés mellett lehetőséget adnak a közös gondolkodásra.

messzebbről az épület

Szemben a hagyományos munkahelyeken megszokott elrendezéssel, ahol az egyéni munkavégzésre szolgáló és a közösségi és rekreációs terek aránya 85-15 százalék, a Telenor Házban ezek eloszlása közel egyenlő. Az összesen 50, különböző méretű tárgyalóban egyszerre akár 400 munkatárs dolgozhat együtt. A ház középpontjában található Átriumban pedig akár a vállalat összes dolgozójának részvételével tarhatók közös programok. A törökbálinti Égettvölgyben található, a parkolókkal együtt összesen 32.590 négyzetméteres Telenor Ház tervezésekor és építésekor nem csak a belső terek kialakítása kapott kiemelt hangsúlyt, hanem érvényesültek a környezettudatosság és a fenntarthatóság alapelvei is, melynek köszönhetően az épület minden szempontból megfelel a 21. század kihívásainak.

Ajánlott tartalom

Egy új fejlesztéssel sokat spórolhatunk a napelem telepítésen

A napelemes rögzítőelemekre szakosodott RAULI olyan új, lapos tetőrendszert mutatott be, amely lehetővé teszi a panelek függőleges rögzítését a tetőkön.