Íme az ország legnagyobb naperőműve

Bencsik János kiemelte: az uniós támogatással, nettó 470 millió forintból megvalósult fejlesztés példaértékű. A demonstrációs és oktatási célokat is szolgáló projekt eredményeként 68 napelemtáblán, 1632 panelből álló naperőműve látja el elektromos árammal a 2.800 lelkes Pest megyei község önkormányzati intézményeit.
Emlékeztetett: a napkövető fotovoltaikus rendszer kiépítése itt egy folyamat része, hiszen korábban már egy – Magyarországon ugyancsak egyedülálló – geotermikus fűtési technológiát is átadtak a faluban. Ezzel Újszilvás az első olyan honi település, amelynek önkormányzata hő- és áramszükségletének csaknem egészét megújuló energiaforrásokból fedezi. „Ez a szemlélet kicsiben megtestesíti a Nemzeti Energia Stratégia célkitűzéseit” – fogalmazott a politikus jelezve, hogy a kormány a fejlesztési források átcsoportosításával újabb 40 milliárd forintot szán az ilyen típusú beruházások támogatására. Amennyiben ezt Brüsszelben is jóváhagyják, a keretre várhatóan 2012 tavaszától lehet majd pályázni – tette hozzá. Hangsúlyozta: a napelemes technológiák alkalmazása manapság még csak jelentős mértékű vissza nem térítendő támogatás segítségével kifizetődő. Ám ennek ösztönzése a környezetvédelmen és takarékosságon túl foglalkoztatási szempontból is fontos. A kormány ezért az ország újraiparosításán belül is elkötelezett a hazai energetikai gépgyártás további fejlesztése mellett.

 

Az államtitkár emlékeztetett: az elmúlt egy évben 7,7 milliárd forint értékben, összesen 169 napelemes villamosenergia-előállító rendszerre benyújtott pályázatot támogattak. Ezek összteljesítménye megközelíti a 13 megawattot, alkalmazásuk pedig emellett több mint 13 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást is megtakarít. E projektek átadásával 14-szeresére bővül a 2010-ben elkészült fotovoltaikus rendszerek 0,9 megawattnyi teljesítménye. A tavaly kiépült kapacitásnak egyébként immár az Újszilváson működő naperőmű is köze felét szolgáltatja – tette hozzá. Petrányi Csaba, a község polgármestere avató beszédében úgy fogalmazott: “ki kell aknáznunk, hogy Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a napenergia hasznosításához”. Jelezte: bízik abban, hogy e korszakalkotó és szimbolikus beruházás gazdagodást hoz a település számára és jó hírét viszi annak. „Példát szeretnénk mutatni arra: hosszú távú gondolkodással miként lehet fenntarthatóvá tenni egy önkormányzatot” – mondta.

Ajánlott tartalom

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.