India beruház a napenergiába

Több nemzetközi és indiai lap is megszellőztetett egy kormánytervezetet miszerint 2020-ig 20 gigawatt napenergia-kapacitás elérését tervezi az állam.

A hivatalos reakció szerint az adatok és elképzelések még képlékenyek és nagyban változhatnak, ám bennfentesek tudni vélik, hogy a 20 gigawattos célérték stabil pont. Szakértők három hullámban tartják elképzelhetőnek a megvalósítást, az első etapban az 1-1,5 gigawatt elérése a reális. A tervezet szerint elsősorban hotelek, kórházak és kormányépületek hasznosítanák a nap energiáját, és közel 300 millió háztartás világítását oldanák meg ily módon. A projekt megvalósulásával India az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását évente 42 millió tonnával csökkentené.

A hírek az Acme Group érdeklődését keltették fel leginkább. A vállalat bejelentette, hogy 2010-ben esedékes 10 megawatt teljesítményű szolártermikus erőművük átadása után újabb projektekbe fognak Indiában. Az új tervek összesen 230 megawatt kapacitással bírnak, a cél pedig a költségek csökkentése. Az első üzem költsége körülbelül 3,14 millió dollár/ megawatt, ezt kívánják redukálni 1,68 millió dollár/megawattra, melyhez a méretgazdaságosság és az Indiában olcsóbb anyagköltség segítheti hozzá a vállalatot.

A 2010-ben üzembe helyezendő 10 megawattos erőmű mellett Rajasthanban, az Acme Maharashtrában egy 5, Gujaratban egy 110, míg Madhyaban egy 100 megawattos projektet tervez. A vállalatnak ezen felül még rengeteg lehetősége van az országban, hiszen egy 1000 megawattra szóló különleges engedélyük van a szolártermikus technológia felhasználására.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk mitől értékelődik fel jelenleg az ingatlanok ára

Az új épületenergetikai szabályok és az energetikai tanúsítványi rendszer változásai november óta komolyan felértékelték a napelemekkel, hőszivattyúval és okosotthon-irányítással működő ingatlanokat.