India napi 165 millió tonna szemetet termel

A múlt héten, Új-Delhiben rendezett workshopon Vijai Sharma, India Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumának titkára bejelentette, hogy az ország több, mint 165 millió tonna szemetet termel naponta.

A workshop foglalkozott a textiliparral is, ezen belül az Oekotech-kel, amely környezetvédelemmel is foglalkozik, Indiában hulladékgazdálkodást üzemeltet hulladéklerakókon. Termékeik segítenek megakadályozni a szivárgást a hulladéklerakókon, egyúttal előrelendítik a hulladék újrahasznosítását.

Sharma a Times of India-nak elmondta: „Meg kell növelnünk a közösség tudatosságát, azzal kapcsolatosan, hogy szükség van a fenntartható fejlődésre és a hulladék újrahasznosítására. Sürgősen szükség van olyan szabványok felállítására, melyek támogatják ezeket az elképzeléseket.”

India lakosságának száma a 2009 júliusi adatok alapján 1,2 milliárdra rúg. A rohamosan növekvő urbanizáció és a fejlesztések hiánya miatt, az ország küszködik, hogy lépést tudjon tartani a hulladékgazdálkodási igényekkel. A probléma egyik oka az ország mérete. Indiában majdnem négyszer annyi ember él, mint az Amerikai Egyesült Államokban.
Drasztikusan csökken az ország területe, nő a túlnépesedés, ez pedig oda vezet, hogy az embereknek muszáj a hulladéklerakókon, vagy azok közelében berendezni otthonukat. 

Sharma azt is elmondta, hogy India felhalmozott szemetének csak 20 százalékát hasznosítják újra környezetbarát módon, így a többi a hulladéklerakóban végzi.
A hulladékgyűjtés komoly problémát jelent India számára. A szeméttárolók egyenlőtlen elosztása gyakran szükségessé teszi, hogy az emberek hosszú távolságokat tegyenek meg a legközelebbi hulladékgyűjtőig.
Továbbá, a szűkös, kövezetlen utak akadályozzák a tartályok összegyűjtését. Ennek eredményeként a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt sok folyamatosan tele van.

Azonban némileg bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt 10 évben megnövekedett azon nem kormányzati szervezetek száma, melyek aktívan dolgoznak azért, hogy javítsák azoknak az embereknek a munka-és életkörülményeit, akik az értékes hulladékelemeket válogatják ki a szemétből, és a hulladék-újrahasznosítás motorját képezik.

Ajánlott tartalom

2019 óta már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.