India újabb nagy lépése

Az indiai kormány megadta az előzetes engedélyt a több milliárd eurós összköltségű India Nemzeti Napenergia Missziójára.

napenergiaAz Indiai Nemzeti Cselekvési Terv az Éghajlatváltozás Ellen nevű projekten belül 2017-ig összesen nyolc misszió fut Indiában, beleértve a Solar Mission-t is.

India egyike a Föld azon országainak, ahol akár 300 napot is süt a nap évente, így az ázsiai országban a napenergia igenis életképes alternatíva az energiatermelés növelésére. Farooq Abdullah, India szövetségi minisztere szerint most kell véghezvinni a több milliárd eurós beruházást, így elérnék azt a céljukat, hogy 2020-ra összesen 20,000 MW teljesítményű naperőmű működjön az országban.

Jelenleg a napenergia-termelés Indiában összesen 100 MW-os, bár a kormány bejelentette, hogy elindítja azt a hatalmas oktatási kampányt a napenergia előnyeiről és használatáról, mely által több befektetőt képesek majd vonzani. A kormány közelmúltban tett bejelentése szerint a regionális kormányok hagynák jóvá a napenergia-projektek terveit, míg a szövetségi kormány szerepe az lenne, hogy eldöntse, a projektek jogosultak-e a szövetségi támogatásokra. 

A 20 GW-os projekt segítene Indiának megszűntetni a szakadékot az ország és Kína között. 
Emellett segítené India kilenc napelem-gyártóját, és körülbelül 20 modulgyártóját, mint például a Tata BP Solar-t, a BP Solar-t, a Bharat Heavy Electricals Ltd-t és a Lanco Infratech-et. A Nemzeti Napenergia Misszió szintén tesz lépéseket a termelési költségek leszorítása érdekében, így megnőhet a poliszilícium és más napenergia anyagok utáni kereslet, valamint növelhetik a lemezgyártási kapacitást, mely a kormány becslése szerint 100.000 munkahelyet teremtene.

Ajánlott tartalom

Túl szép, hogy igaz legyen: a szén-dioxid-elnyeléssel egybekötött energiatermelés lehetőségei Magyarországon

Egy kivételével az összes IPCC forgatókönyv számol a szén-dioxid-megkötő technológiákkal ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést a század végéig. Ezek közül is kiemelkedik a negatív kibocsátásokkal (több üvegházgázt von ki a légkörből, mint amennyit kibocsát) kecsegtető és villamosenergia-termelést is biztosító biomassza-égetés szén-dioxid-leválasztással és -megkötéssel (BECCS).