Napelemes pályázat: elég lesz a kivitelező?

Egyes régiókban viszonylag kevés az elérhető vállalkozó.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

December 6-án startolt el az az új pályázat, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás igényelhető a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A programot négy ütemben valósítják meg regionális bontásban, az első ütem utolsó köre december 27-én indul Budapesten és Pest megyében nyílik majd. A csomagban tetőre telepített, saját fogyasztásra használható napelemes rendszer építhető ki; illetve tetőn létesített napelemes beruházás, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászáró-csere valósítható meg. Előbbire legfeljebb bruttó 2,9, utóbbira pedig 11,3 millió forint érhető el. A kedvező feltételek miatt a csomag már indulása előtt is óriási érdeklődési hullámot váltott ki, a hazai napelemes vállalatoknál jelentősen nőtt a kereslet. A támogatás egyik fontos kritériuma, hogy a tervezett projekteket csak olyan kivitelezőkkel lehet megvalósítani, amelyek szerepelnek a program hivatalos oldalának vonatkozó listájában. A kiválasztott céggel már a pályázás előtt szükséges szerződni.

A hvg.hu szerint ugyanakkor a kivitelezők megtalálása esetenként nem lesz egyszerű: a lap a Bank360-ra hivatkozva azt írja, hogy bizonyos régiókban például kevesebb a regisztrált vállalkozó. Bár a program célja épp az alacsonyabb jövedelmű térségek segítése, a lista alapján Budapesten és Pest megyében érhető el a legtöbb kivitelező, míg Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében a legkevesebb.

Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy 486 cég országszerte elérhető lesz. Országosan nincs mesteremberhiány: az 1245 regisztrált kivitelező közül 578 vállal napelemes és 416 fűtéskorszerűsítési beruházást, az összes megvalósítható tevékenységgel, azaz a generálkivitelezéstsel viszont csupán 174 vállalkozó foglalkozik. A generálkivitelezés többek között az akkumulátoros tárolóegység telepítését, illetve a nyílászárók cseréjét is magába foglalja. Amennyiben sikerült megkötni a szerződést, a pályázat leadása következik. Minden régióban három hétig lehet pályázni, a jelentkezés sorrendje nem számít. Fontos kiemelni, hogy a programban csak olyan háztartások vehetnek részt, ahol a tulajdonosok 2020. évi átlagjövedelme legfeljebb 4,85 millió forint, a kiírás értelmében pedig a nyugdíj, valamint a katás és kivás bevétel is jövedelemnek számít.

Ajánlott tartalom

Jó hírt kapott, aki napelemre pályázik az idei évben

Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia plusz programban, amelynek keretében a kormány 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat napelemes rendszerek telepítésében, eddig több mint 11 ezer háztartás kapott összesen 45 milliárd forint támogatást.