Ingyen napelemes pályázat: szinte minden kifizetés teljesült

Az állami napelemes pályázatok népszerűsége növekszik, a kérelmek gyors előrehaladást mutatnak, és a támogatások jóváhagyása is gyorsult az elmúlt hónapokban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az állami napelemes pályázatok felpörgött ütemben haladnak előre az utóbbi három hónapban. Az összesen 35 021 pályázóból 34 981-en már aláírták a szerződéseket, és 17 691 esetben már kifizették az előlegeket. Pénzügyi szempontból nézve, a kérelmek közül a 121,54 milliárd forintnyi támogatástól 121,41 milliárd forintot már jóváhagytak, és a teljes keretösszeg 31,6 milliárd forintot már folyósítottak előlegként vagy támogatásként, írja a hvg.hu. Egy korábbi jelentésben júniusban még 15 000 pályázatot és 27,2 milliárd forint kifizetést említettünk. Az elmúlt időszakban tehát számottevő előrehaladás történt a pályázatok elbírálásában és a kifizetések terén. A magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként 2021. október közepén indult napelemes pályázatot lehetőség nyílt napelemek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, különösen napelemekkel kombinált hőszivattyús rendszerek kiépítésére.

A pályázatok során többször módosították a feltételeket, különösen az adminisztráció egyszerűsítése és a műszaki tartalom módosításának lehetővé tétele révén. Ezek a változtatások segítettek megoldani a korábbi problémákat, amelyek a pályázatokkal, a kifizetésekkel és az elszámolással kapcsolatos bizonytalanságokat okozták.

Most úgy tűnik, hogy azok, akik kitartottak a pályázatok mellett, jó eséllyel jelentős előnyöket élvezhetnek. Amennyiben a napelemes rendszereiket 2025 év végéig telepítik, akkor részt vehetnek az éves szaldó rendszerben, ami lehetővé teszi az áramszámlák minimalizálását vagy akár teljes elhagyását. Az állami napelemes pályázatok továbbra is népszerűek és előnyösek lehetnek azoknak, akik környezetbarát energiaforrásokra kívánnak váltani.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.