Ingyenáram: itt a napelem, ami 5x olcsóbb, mint az eddigiek

A perovszkitből készült legújabb napelem már majdnem olyan hatékony, mint a hagyományos változat, miközben a gyártása jóval kevesebbe kerül.

Henry Snaith, az Oxfordi Egyetem professzora régóta kísérletezik a perovszkitből készülő napelemekkel. Ezek különlegessége, hogy a hagyományos napelemekben használt drága szilíciumkristály helyett perovszkitelemeket használ, ami jóval olcsóbb, nagyjából ötödakkora költségből kihozható gyártást tesz lehetővé. Az ezzel folytatott kísérletek az utóbbi években egyre ígéretesebbek voltak: hét éve, az első ilyen napelem bemutatásakor még csak 3,8 százalékos volt annak hatékonysága, négy éve azonban már 10 százaléknál tartott. Most pedig Snaith és csapata 20,3 százalékra tornászta fel a mutatót. Mindez azt jelenti, hogy az általa készített szerkezet alig marad el a hagyományos napelemek hatékonyságától, az előállítása azonban jóval kevesebbe kerül. Az IFL Science beszámolója szerint Snaith trükkje, hogy két különböző réteg perovszkitot használ, hogy a napelembe érkező fény minél szélesebb spektrumát hasznosítani tudja. A felső réteggel a kék fényt alakítja elektromos árammá, az alsóval pedig a vörös spektrumot. Ez azért is nagy előrelépés, mert utóbbi réteg csak nemrég vált elérhetővé, amit ón, ólom, cézium, jód és egyéb szerves anyagok felhasználásával állítottak elő. A fejlesztés olyan jól sikerült, hogy még az infravöröshöz közel eső spektrumot is képes hasznosítani.

A perovszkit használatával az egyetlen gond, hogy hő, víz és oxigén hatására gyorsan csökken a teljesítménye. A mostani napelemre a jelek szerint a három tényezőből kettő már nincs hatással: a kutatók négy napon át 100 fokon főzték az eszközt, aminek sem a hő, sem az oxigén nem ártott. Az elmúlt években óriási fejlődésen mentek keresztül a napelemek. Nemrég a Massachusettsi Műszaki Egyetemen megcsinálták a napelemet, amit kétszer annyi áramot termel, a német Insolight fejlesztői 34 százalékot értek el, és bármilyen hihetetlen, már létezik esőelem is. Nem csoda, hogy évente 5-12 százalékkal csökken a napelemek ára.

A Nature Energy című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a perovszkites napelemek már jóval előrébb vannak egy szimpla tervnél. Kereskedelmi forgalmuk jelentős mértékben csökkentheti az otthoni napelemes beruházások költségét is, írja a hvg.hu.

MÉG NEM KÖVETSZ MINKET INSTAGRAMMON?! KATT IDE ÉS KÖVESS MINKET! 

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.