Ingyenes a párizsi tömegközlekedés

Meghosszabbították az illetékes hatóságok a légszennyezettség miatt három napja életbe léptetett forgalomkorlátozást Párizsban és környékén: csütörtökön csak a páros rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban.

A közép-franciaországi Lyonban és Villeurbanne-ban péntektől lépteti életbe a prefektúra ugyanezt az intézkedést, hogy megfékezze a szálló por koncentrációját. Franciaország északi részén több mint egy hete nem csökken a téli légszennyezettség, ezért a fővárosban és a környező 22 településen az elmúlt húsz évben negyedik alkalommal bevezették kedden a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást, de az első alkalom, hogy azt több napra meghosszabbították. A szabályozást megszegő autósoknak a helyszínen kiszabható 22 eurós büntetés ellenére a légszennyezettséget ellenőrző intézmény, az Airparif szerint az autósok többsége nem tartja be a korlátozást, s a gépkocsiforgalom alig 5-10 százalékkal csökkent az elmúlt napokban a megszokotthoz képest Párizsban, a reggeli órákban pedig a szokásos dugó tapasztalható a város körüli körgyűrűn.

Idén először péntektől Lyonban és a szomszédos Villeurbanne-ban is bevezetik a hatóságok a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást a napok óta tartó légszennyezettség miatt. Gérard Collomb, Lyon polgármestere jelezte, hogy a fővároshoz hasonlóan a korlátozás idejére ingyenessé teszik a városban a tömegközlekedést. Lyonban várhatóan jelentős fennakadások lesznek, miután a hétvégén rendezik meg a hagyományos Fény Ünnepét, amelyre csütörtöktől százezrek érkeznek a belvárosba, s a városban viszont napok óta sztrájkol a tömegközlekedési dolgozók egy része.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.