Intelligens világítás Helsinkiben

Ahhoz, hogy egy város modern formát kapjon, figyelembe kell venni az egyik legalapvetőbb aspektusát, a közvilágítást, amely az energia-felhasználás 50 %-át adja.

A megoldást a VIT / Technical Ressearch Centre kutatói találták meg. A finn kutatók már 2012 óta dolgoznak az AthLeDics programon, amelyet a Tekes nemzeti ügynökség finanszíroz és az Aalto egyetemmel közösen végeznek. A project célja egy olyan LED lámpa kifejlesztése volt, amely sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenleg használtak, ugyanakkor javítja a világítás minőségét.

A hagyományos lámpák, ugyanis meggyújtva teljes kapacitással működtek, nem lehetett szabályozni a kibocsátott fény mennyiségét. Az új LED lámpák viszont alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez szenzorok segítségével és wireless ellenőrzéssel, így maguk szabályozzák az intenzitásukat, a természetes fényhez / beleszámítva a hó tükröződését is/,a világítási sugarukban tartózkodó gyalogosok számához igazodva. Hogy a lámpa komfortos legyen, e mérnökök figyelembe vették a lakosság által fontosnak tartott tényezőket, így a fény mennyiségét, színét, formáját.
Az új lámpa memorizálja az energia-felhasználás mennyiségét, a hőmérsékletet, a természetes fény erejét, a gyalogosok számát és ezzel a hagyományos világítás 90 %-át takarítja meg. A tesztelést Helsinki egy gyalogosoknak fenntartott utcájában végezték el, ahova előzőleg 20 lámpát helyeztek el, vegyesen hagyományosokat és LED-eket. Majd az Aalto egyetem elvégzett egy felmérést a zónában lakók között. A megkérdezettek a LED-nek adták a legjobb minősítést, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.