Írország hátat fordított a fosszilis korszaknak

Példátlan jogszabályt hagyott jóvá a közelmúltban az ír parlament nagy többséggel, amely leállít minden fosszilis energiahordozóval kapcsolatos beruházást, a stratégiai alap finanszírozásában.

Méreténél fogva Írország egymaga nyiéván nem lesz képes a klímaváltozást befolyásolni, a döntés viszont, hogy hátat fordítanak a fosszilis forrásoknak, mégis komoly hatással lehet globálisan is. Erősítheti a világ országainak, legalábbis a klímaváltozás mellett elkötelezett országainak szövetségét a szédioxidkibocsátás csökkentésére. Az ír döntés máig a legagresszívebb lépés a fosszilis energiahordozók ellenében, de természetesen az írek nincsenek egyedül ezzel – emlékeztet a Világgazdasági Fórum összefoglalójában. Tavaly decemberben az úgynevezett The Divest Invest Initiative valamivel több, mint 5 ezer milliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze, amelyek globálisan a fosszilis források leváltását szolgálják, a világ 76 országában. Norvégia 2030-ra tervezi, hogy karbonmentes lesz, Kína pedig bejelentette, hogy 13 tartományban, 104 szénerőművet állít le, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.