Brazíliában egy fellebbviteli bíróság csütörtökön visszavonta az építkezést felfüggesztő határozatot egy hatalmas vízierőmű ügyében, amelyet a környezetvédők hevesen támadnak.

Ismét engedélyezték a brazíliai óriás vízierőmű építését

Brazíliában egy fellebbviteli bíróság csütörtökön visszavonta az építkezést felfüggesztő határozatot egy hatalmas vízierőmű ügyében, amelyet a környezetvédők hevesen támadnak.

Az amazonasi esőerdőben, a Xingú folyón tervezett Belo Monte erőmű a harmadik legnagyobb lenne a világon, ha elkészül. Egy brazil szövetségi bíró a múlt héten utasítást adott az előkészítő munkálatok felfüggesztésére, arra hivatkozva, hogy nem teljesült az összes környezetvédelmi követelmény. Egy magasabb fokú bíróság most viszont azt mondta ki, hogy nem kell az összes feltételt teljesíteni az építkezés kezdete előtt. A beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítésével járó elárasztások következtében a Xingú folyó mentén kitelepítsenek mintegy 16-50 ezer őslakost. A bírálók szerint az erőmű gazdaságilag is életképtelen lesz. A brazil kormány szerint a majdan 23 millió háztartást villanyárammal ellátó Belo Monte megépítése kulcsfontosságú az ország gazdasági fejlődése és a munkahelyteremtés szempontjából. A kabinet szerint a beruházás nem fenyegeti az őslakosok területeit, a projekt káros társadalmi és környezeti következményeinek kezelésére pedig dollármilliókat fordítanak. A 11-17 milliárd dollárba kerülő (2200-3400 milliárd forint) 11 ezer megawatt kapacitású komplexum  becslések szerint a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három Szoros-gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.