Iszapömlés – A szlovák környezetvédők bizakodóak

A szlovák környezetvédők nem számítanak arra, hogy a Duna szlovákiai szakaszát veszélyeztethetné a szennyezett vörösiszap, amely hétfőn ömlött ki a magyarországi Ajka melletti tárolóból.

Katerina Ventusová, a szlovákiai Greenpeace környezetvédő szervezet vezető toxikológiai szakértője úgy látja: miután a magyar mentők állandóan azon dolgoznak, hogy csökkentsék a folyókba jutott szennyeződés koncentrációját, nem valószínű, hogy az nagyobb veszélyt jelenthetne a szlovákiai vizekre.
Ha a szennyezett víz Szlovákiába kerül, akkor az érintett folyóbeli ökorendszerekben emelkedhetne a fémtartalom.
“Elméletileg ez azt jelenti, hogy a vízben élő szervezetek testében egy ideig magasabb lenne a nehézfémtartalom” – mondta Ventusová a pozsonyi TASR hírügynökségnek csütörtökön délután. Leszögezte: nem tartja valószínűnek, hogy ez a helyzet nagyobb mértékű halpusztuláshoz vagy a talajvizek beszennyeződéséhez vezethetne Szlovákiában.
A Greenpeace folyamatos figyeli és értékeli a helyzetet, s azt reméli, hogy a magyaroknak sikerül annyira semlegesíteniük a szennyeződést, hogy ezt az ökológiai katasztrófát Szlovákia nem fogja megérezni.
Ventusová nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar fél minél részletesebben és gyorsabban tájékoztassa a szlovákokat a helyzet alakulásáról, hogy azok időben meghozhassák az esetleg szükséges védőintézkedéseket.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.