Iszapömlés – Befejeződött Devecser lakókörnyezetének mentesítése

Teljes egészében kitakarították a vörösiszappal csaknem öt hete elöntött Devecser közvetlen lakókörnyezetét, így leállhattak a katasztrófavédelem munkagépei – tájékoztatta a kárfelszámolási munkát irányító parancsnokhelyettes csütörtök délben az MTI-t.

Takács Árpád ezredes tájékoztatása szerint a délelőtt folyamán 1.900 köbméternyi szennyezőanyagot kellett még elszállítani az udvarokról, és déltől a kármentesítésben dolgozó katasztrófavédelmi szakemberek megkezdték az utak mosását és fertőtlenítését. A devecseri, több hektárnyi kastélykertből egy külsős cég a következő napokban még több teherautónyi vörösiszapos földet fog elszállítani, de az már nem a katasztrófavédelem feladata.
A parancsnokhelyettes tájékoztatása szerint a következő napoktól másfajta feladatra koncentrál és rendezkedik be a katasztrófavédelem, így a helyreállítás és az újjáépítés lesz a fő és legfontosabb feladatuk. Ennek keretében csökkentik a katasztrófa sújtotta térségbe vezényelt szakemberek létszámát is – fűzte hozzá. Devecserben csütörtökön mintegy ötszáz ember és 200 technikai eszköz dolgozott még. Devecser 21 utcájában csaknem 300 lakóházat öntött el és tett lakhatatlanná a az ajkai zagytározóból október 4-én kizúdult sok százezer köbméternyi vörösiszap. A kármentesítésen tűzoltók, katonák, önkéntesek ezrei dolgoztak, és öt hét alatt sikerült kitakarítani a Veszprém megyei kisvárost.
A mezőgazdasági területeken még nem kezdődött meg a kármentesítés, több mint ezer hektárnyi területet borít az erősen lúgos tartalmú veszélyes anyag.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.