Iszapömlés – Devecserben is megkezdődik a lakópark építése

Devecserben is elkezdi a vörösiszapömlés miatt kialakítandó lakópark építési munkálatait a kivitelező VeszprémBer Zrt., miután a Veszprém megyei építésügyi hatóság jóváhagyott két engedélykérelmet – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Petróczi Tímea elmondta, hogy a devecseri lakóparkban a vízközmű lefektetését és a csatornaépítési munkálatok előkészítését már elkezdték, a területen 105 házhelyet alakítottak ki. A kolontári lakópark közművesítésével már elkészültek, a villanyoszlopokat is felállították, a földi elektromos csatlakozó vezetékek lefektetése még folyamatban van. A gázvezetékek kiépítéséhez szükséges földmunkákat befejezték, a gerincvezetéket lefektették, négy házhoz a leágazást is elkészítették – közölte a katasztrófavédelem. A kolontári mintaház épületgépészeti alapszerelését befejezték, tíz további ház alapozásával végeztek, nyolc ház lábazati falát beöntötték. A kolontári lakóparkban összesen 21 házat építenek. Az OKF közbeszerzési értesítőben megjelent eredményhirdetése szerint a bontás és az újjáépítés nettó négymilliárd forintba kerül.

A katasztrófavédelem közlése szerint a X-es vörösiszap-tározó sérült északi falának végénél a sérülés rézsűzése, valamint a X/a kazetta déli gátja mentén a kavicstöltés magasítása és az úgynevezett dréncsövek fektetése folyamatos.
A Vidékfejlesztési Minisztérium jelentése szerint az időjárási viszonyok továbbra sem teszik lehetővé a szennyezett területeken a vörösiszap talajkondicionáló készítménnyel történő közömbösítését.
A hétvégén a lerakókba a külterületekről 14.730 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be. Az újjáépítésen a hétvégén 830 szakember dolgozott 506 munkagéppel – közölte a katasztrófavédelem.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.