Iszapömlés – Dobson: nem veszélyes a levegő Kolontáron

Nem veszélyes Kolontár lakosságára a levegő minősége, a porálarc viselés pedig csak a bontási terület közelében kötelező – reagált a kármentesítési szóvivő a Veszprém megyei település lakosainak visszaköltözetése elleni greenpeaces tiltakozásra pénteken az MTI-nek.

Dobson Tibor azt mondta: folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, és a szálló por koncentrátuma nem veszélyezteti az embereket, nem haladja meg az egészségügyi határértéket.
Arra felvetésre, hogy meddig és mikor kell viselni a porálarcot, úgy válaszolt: az udvarokról és az utcákból a vörösiszapot már feltakarították, helyét gipsszel beszórták, így nem kerül a levegőbe a kiszáradt veszélyes anyag.
A bontási terület közelében viszont kötelező a porálarc viselése, de a törmelékeket a rakodásánál is folyamatosan locsolják, akárcsak az utakat, így csökkentve a szálló por mennyiségét – fűzte hozzá.
A Greenpeace környezetvédő szervezet az MTI-nek küldött pénteki közleményében teljes mértékben felelőtlen döntésnek nevezte a kolontári lakosság visszatelepítését, valamint az ajkai timföldgyár újraindítását.
Az üzemegység újraindításával kapcsolatban Dobson Tibor mindössze annyit mondott, erről kormánydöntés született, és a biztonságos működést hatósági engedélyek is alátámasztják.
A múlt hétfői katasztrófa miatt kilenc ember vesztette életét, és egy újabb gátszakadás veszélye miatt múlt szombat reggel kiürítették a Veszprém megyei települést. Az ott élő 715 ember péntek déltől térhet haza.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Tudja valaki, hogy ha nem veszélyes Kolontár, akkor mit titkolnak, miért nem engednek be idegent, vagy a sajtót? Valami bűzlik!!!