Iszapömlés – Egyéni védőeszközök, egészségügyi termékek és építési anyagok a felajánlások között

Egyéni védőeszközök, egészségügyi termékek és építési anyagok is szerepelnek a vörösiszap-katasztrófa károsultjait támogató felajánlások között, de jótékonysági koncertet és képzőművészeti aukciót is szerveznek megsegítésükre.

A 3M amerikai ipari konszern magyar leányvállalatán keresztül több mint 10 millió forint értékű egyéni védőeszközt és egészségügyi terméket szállít a vörösiszap sújtotta térségnek. A helyreállítási munkákhoz a szállítmányban 5 ezer darab speciális, P3 védelmi szintű részecskeszűrő porálarc, valamint különleges ragtapaszok és “intelligens” kötszerek kapnak helyet. A sérülteknek professzionális egészségügyi termékeket is visznek – a legkorszerűbb sebkezelő termékeket, kötszereket, sebészeti ragtapaszokat, öntapadó-rugalmas pólyákat, filteres szűrő maszkokat -, amelyekkel a betegek magas színvonalon elláthatók, elősegíthetik gyors és teljes gyógyulásukat. A hazai leányvállalatnál nem állt rendelkezésre ilyen nagy mennyiségű termék, ezért a segélyszállítmány a környező európai országok 3M-raktáraiból érkezik az elkövetkező napokban Devecserre, valamint a Győri Petz Aladár, a Heim Pál, a Veszprém megyei és az ajkai kórházakba.

Jótékonysági aukciót rendeznek november első hetében a Művészház Galériában, Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrász elsőként állt a kezdeményezés mellé. A szervezők október 26-ig várják segítőkész képzőművészek és gyűjtők további adományait. A bevételt Kolontár és Devecser önkormányzatainak ajánlják fel – közölte a jótékonyság kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
Építési anyagokat adományoz négy veszprémi építőipari cég a katasztrófa sújtotta devecseriek és kolontáriak új lakásainak építéséhez – tájékoztatta Tárai Mária, a Bramac Kft. marketingvezetője szerdán az MTI-t.
A Bramac Kft., a Lasselsberger-Knauf Kft. és a Schiedel Kft. egy családi ház felépítéséhez ingyen biztosítja a termékeit, azaz a tetőcserepet, a vakoló és szigetelő anyagokat, valamint a kéményt, a Barabás Téglakő Kft. pedig háromezer négyzetméternyi antikolt téglakövet ad díjmentesen. Ezen kívül mind a négy cég vállalja, hogy Devecser és Kolontár újjáépítésében mennyiségi korlátozás nélkül biztosítja a termékeit – tetőfedő anyagokat, vakolatokat, téglakövet és kéményrendszert – erősen a piaci ár alatt. A cégek szakemberei – ha igény van rá – a helyszíneken tanácsadásokkal is segítik az építkezéseket.

A Szent István Alapítvány, valamint Magyar Róbert és művészbarátai jótékonysági estet rendeznek az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban szombaton 17 órától. A műsorban közismert operaáriák, operettek, musical- és könnyűzenei dalok csendülnek fel. A gálára a belépés díjtalan, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak szánt adományokat az erre a célra kialakított urnákba helyezhetik el a segíteni szándékozók – tájékoztatta Arató Zsolt, az érdi önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t.
Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájára reagálva megmozdult a Los Angeles-i magyarság is. A lyukas zászló című produkció (Torn from the Flag) kezdeményezésére a San Fernando Völgyi Református Egyház az idei október 23-i ünnepi megemlékezésén jótékony célú filmvetítést tart. A dokumentumfilm bemutatásából származó teljes bevételt a magyarországi vörösiszap sújtotta települések megsegítésére ajánlják fel, az összegyűlt támogatást az egyház utalja át a Magyar Kármentő Alap részére.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.