Iszapömlés – Elkészült az új vasúti pálya Kolontáron

Elkészült az új vasúti pálya a Veszprém megyei Kolontáron, de a vörösiszap által okozott katasztrófában használhatatlanná vált szakaszon a közlekedés megindításáról csak a védelmi bizottság dönthet.
A két és fél héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófa során az Ajka és Devecser közötti pályaszakasz használhatatlanná vált, a legnagyobb károk Kolontár település megállójánál voltak, ahol a Torna-patak leszakadt hídja melletti sínpálya is megtört.

Az MTI tudósítójának a pályaszakasz újjáépítésén dolgozó vasúti szakemberek csütörtökön elmondták, mintegy két kilométeres szakaszon kellett kicserélni a talpazatot és a rajta lévő zúzott köveket, és 1500 méteren új síneket fektettek le. A rekonstrukció szerda éjfélre készült el, már csak utómunkálatok zajlanak. A megsérült biztosítóberendezéseket is kicserélték, így minden készen áll arra, hogy újra megindulhasson a teher- és személyforgalom – mondták.
Az MTI azonban a Kolontáron dolgozó katasztrófavédőktől és a kárfelszámolást irányító szakemberektől úgy értesült, egy védőgátat akarnak még építeni a vasúti pálya mellé, hogy egy esetleges újabb iszapömléstől meg tudják védeni a síneket.
Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek telefonon azt mondta: folyamatos kapcsoltban állnak a védelmi bizottsággal és a kárfelszámolás helyszíni parancsnokával, és csak akkor indítják újra a közlekedést, ha a szakemberek szerint teljes biztonságban közlekedhetnek a szerelvények.
A Mávinform tájékoztatása szerint Somlóvásárhely és Ajka között pótlóbuszok járnak, de Ajka-Gyártelepre és Kolontárra a buszok sem tudnak bemenni.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.