Iszapömlés – Épül az új gát Kolontáron

Megkezdődött a másfél kilométer hosszú úgynevezett kolontári kettes gát építése, miután a héten elkészült a védmű melletti nehézgépek közlekedését lehetővé tevő 600 méter hosszú út – tájékoztatta Muhoray Árpád vezérőrnagy, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka vasárnap az MTI-t.

Vasárnap kilenc teherautó hordta folyamatosan a résfal építéséhez a betont, amelynek építéséről még október végén döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság – mondta Muhoray Árpád.
Hozzátette: az alapjainál huszonöt méter, koronájánál hat méter széles, öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül, és év végéig el kell készülnie, mivel a katasztrófahelyzetet december 31-ig hosszabbította meg a kormány.
A szakemberek abban bíznak, hogy már november végéig befejezhetik a kolontári gát építését, a talaj menti fagyok miatt ugyanis később ilyen jellegű munkát nem tudnak majd végezni.
A védelmi bizottság vasárnapi közleménye szerint a 8-as főút 10 kilométeres szakaszán szerdán bevezetett útzár továbbra is érvényben van, Bakonygyepes és Devecser között kerülő úton, Noszlop felé terelik el a forgalmat. A közlemény szerint az útzár december 10-ig lesz érvényben, mert Somlóvásárhely térségének mentesítésére, a vörösiszap és az épületbontások anyagának elszállítására a 8-as főutat jelölték ki.
A nap folyamán Somlóvásárhelyről mintegy 300, míg Devecserből 100-150 teherautónyi szennyező anyagot szállítottak el – tájékoztatott Muhoray Árpád.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.