Iszapömlés – Félezer ember küzd a vörösiszappal Devecserben

Több mint ötszáz ember küzdött csütörtök délután is Devecser utcáin, a házak portáin a vörösiszappal, amely négy napja öntötte el a Veszprém megyei kisváros jelentős részét. Az emberek térdig gázolva az iszapban próbálják menteni megmaradt vagyontárgyaikat.

Devecser egyike annak a három településnek, amelyet hétfő délután elárasztott az Ajka melletti zagytározóból kiömlött vörösiszap. A kisvárosban 273 házat öntött el a vörös lavina, öt lakóház megsemmisült, tizenkilenc  utcában küzdenek a mérgező anyagokat tartalmazó iszappal. A Szent István és Kinizsi utcában, valamint a romák által lakott Dankó-telepen egyetlen kerítés sem maradt épen, a vörösiszap az ablakok pereméig befestette a házfalakat.
Fehér és zöld színű védőruhában, védőmaszkban lapátolják az udvarokról a sarat az ott lakók és a védekezésre kirendelt emberek, de munkájuk hiábavalónak tűnik, mert a magasabb pontokról, ahol még méteres magasságban áll a vörös sár, folyamatos az utánpótlás.

Az MTI tudósítójának a kárt szenvedett családok arról beszéltek, hogy bútoraikat már kidobták, csak néhány személyes tárgyat tudtak megmenteni. Több ház előtt, az út szélén, egymásra halmozták a vörös színűvé vált bútorokat és berendezési tárgyakat. Ezeket markológépek pakolják teherautókra, hogy egy központi gyűjtőhelyre szállítsák azokat.
Több olyan, vasból készült kertkaput is lehet látni, amelyre a tulajdonosok annyit írtak: “elköltöztem”, és tudatják telefonszámukat.
A devecseri károsultakat csütörtök délután meglátogatta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Kontrát Károly belügyi és Kovács Zoltán igazságügyi és közigazgatási államtitkár, akiktől az emberek gyors segítséget kértek. A politikusok arra tettek ígéretet, hogy a lehető legrövidebb időn belül végeznek a teljes kárfelszámolással a katasztrófa sújtotta térségben.
A kisváros és a szomszédos Kolontár közötti út két oldalán, a szántóföldeket borító sárlavinában személyautókat, bútorokat és állati tetemeket látni.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.