Iszapömlés: felfüggesztette a MAL Zrt. tevékenységét Illés Zoltán

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár; Illés Zoltán egyúttal utasította a céget a megsérült tározó helyreállításra.

Illés Zoltán kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű. Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt  mozdultak el a sarokillesztékek. A környezetvédelmi államtitkár azt is elmondta: elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.


Állítólag hetek óta pletykáltak a szivárgásról

Helyi pletykák szerint már hetek óta arról beszéltek a környéken, hogy szivárog a tározó. Ezt annak kommentálásaként mondták lapunk munkatársának, hogy a cég vezetői úgy nyilatkoztak: az átszakadás előtt egy órával sem észleltek semmi problémát

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.