Iszapömlés – George Pataki megkezdte az amerikai segély megszervezését a tragédia áldozatai számára

Megtiszteltetetés a számomra hogy az Egyesült Államokban én irányíthatom a több ezer hajlék és megélhetés nélkül maradt magyar család megsegítésére irányuló erőfeszítéseket és remélem, hogy jelentősen támogatást tudunk összegyűjteni – közölte kedden telefonon az MTI washingtoni irodájával George Pataki, New York állam volt kormányzója.

Pataki, akit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kért fel arra, hogy a koordinálja vörösiszap-ömlés áldozatainak megsegítésére irányuló amerikai forrásteremtést, kedden a New York-i magyar főkonzulátuson a magyar sajtó képviselőivel közölte, hogy megkezdte a munkát a segélyek összegyűjtése és koordinálása érdekében. A magyar származású volt kormányzó szerdán az amerikai médiában tesz felhívást a magyarországi károsultak megsegítésére.
“Remélem, hogy az amerikaiak ugyanúgy megmozdulnak majd, mint a pakisztáni áradások, a haiti földrengés, vagy a délkelet-ázsiai cunami idején. Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak – nemcsak az magyar amerikaiak – akik megértik az a szenvedő embertáraink megsegítésének fontosságát, ebben az esetben is megmozdulnak majd” – mondta George Pataki
A ma is befolyásos amerikai politikus az MTI-nek nyilatkozva még nem nevezett meg konkrét összeget, de rámutatott, hogy a segélygyűjtéssel kapcsolatban magánszemélyeket, segélyszervezeteket és vállalatokat egyaránt meg fog keresni.
Pataki elmondta, hogy már találkozott New York érsekével, Timothy Dolannal, aki ígéretet tett rá, hogy a hívők és a katolikus szervezetek adakozni fognak a katasztrófa áldoztainak javára. Az Egyesült Államok egész területére kiterjedő forrásteremtés koordinálásában részt vállal a New York-i főkonzulátus is.
Az amerikai elektronikus és nyomtatott sajtó egyébként továbbra is megkülönböztetett figyelmet szán a vörösiszap-tragédia fejleményeinek, beleértve a második gátszakadás veszélyét, valamint azt, hogy a Mal Zrt-t állami ellenőrzés, vezérigazgatójának pedig őrizetbe vették.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.