Iszapömlés – Igazságügyi szakértők vizsgálják a bontásra ítélt kolontári házakat

Igazságügyi szakértők végzik annak a 23 kolontári lakóháznak az értékbecslését, amelyek lebontásáról múlt vasárnap döntött a védelmi bizottság. A szakértők csütörtök estig valamennyi épületről elkészítik szakértői jelentésüket – tudta meg az MTI tudósítója a Veszprém megyei településen járva a kármentési munka irányításában résztvevő dolgozóktól.
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai tételes felmérést készítenek a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként vizsgálják, nem piaci forgalmi értéken próbálják felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a két és fél héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófát megelőzően.

A szakértői jelentés lesz az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épült lakóparkban, esetleg egy másik településen.
Kolontáron eddig tíz házat bontottak el a falut kettészelő védőgát megépítése miatt. A polgármesteri hivatal közvetlen közelében húzódó védmű és a Torna-patak közötti területen, a Kossuth utcában már csak egyetlen ház áll, ezen a szakaszon a múlt héten nyolc lakást dózeroltak el. A Kossuth utca 30. alatti ingatlant és melléképületét azért nem tudták még megsemmisíteni, mert a tulajdonost – akit súlyos sérülésekkel a győri kórházban ápolnak – még nem tudták megkérdezni szándékáról.
A megsemmisült Malom utcában eddig két házat bontottak el, s valamennyi eldózerolt épületről szakértői értékbecslés és kárfelmérés készült. A tulajdonosokkal aláírták a kártalanításhoz szükséges szerződéseket.
Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a katasztrófa bekövetkezte után két nappal Kolontáron járt, a megsemmisült településrészre utalva úgy fogalmazott: a hídon túl újjáépítésnek nem látja értelmét, a területet be kell keríteni örök mementóul.

Az MTI tudósítója csütörtökön a településen járva azt látta, hogy a házak helyén a földet teljesen legyalulták, a törmeléket az iszappal együtt elszállították. Az elzárt településrészen nincs kármentés, a szakemberek ugyanis úgy döntöttek, ha megkapják a bontási határozatot, a megmaradt vörösiszapot a törmelékkel együtt szállítják el egy erre kijelölt tározóba.
Kolontár két, magasabban fekvő részén már kijelölték azt a két területet, ahol a károsultak számára megépíthetik az újonnan épülő lakóparkot. A víztorony, illetve az Ajka felé vezető út melletti területen valamennyi otthonát elvesztő embernek tudnak lakást biztosítani, de a területet még meg kell vásárolnia az államnak a tulajdonosoktól – mondta az MTI tudósítójának Kolontár polgármestere.
Tili Károly nem tudott pontos számot mondani arról, hány ember döntött úgy, hogy végleg elhagyja a települést, de közlése szerint sokkal kevesebben vannak már a távozni akarók, mint a katasztrófa bekövetkezte utáni napokban.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.