Iszapömlés – Igazságügyi szakértők vizsgálják a bontásra ítélt kolontári házakat

Igazságügyi szakértők végzik annak a 23 kolontári lakóháznak az értékbecslését, amelyek lebontásáról múlt vasárnap döntött a védelmi bizottság. A szakértők csütörtök estig valamennyi épületről elkészítik szakértői jelentésüket – tudta meg az MTI tudósítója a Veszprém megyei településen járva a kármentési munka irányításában résztvevő dolgozóktól.
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársai tételes felmérést készítenek a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként vizsgálják, nem piaci forgalmi értéken próbálják felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a két és fél héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófát megelőzően.

A szakértői jelentés lesz az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épült lakóparkban, esetleg egy másik településen.
Kolontáron eddig tíz házat bontottak el a falut kettészelő védőgát megépítése miatt. A polgármesteri hivatal közvetlen közelében húzódó védmű és a Torna-patak közötti területen, a Kossuth utcában már csak egyetlen ház áll, ezen a szakaszon a múlt héten nyolc lakást dózeroltak el. A Kossuth utca 30. alatti ingatlant és melléképületét azért nem tudták még megsemmisíteni, mert a tulajdonost – akit súlyos sérülésekkel a győri kórházban ápolnak – még nem tudták megkérdezni szándékáról.
A megsemmisült Malom utcában eddig két házat bontottak el, s valamennyi eldózerolt épületről szakértői értékbecslés és kárfelmérés készült. A tulajdonosokkal aláírták a kártalanításhoz szükséges szerződéseket.
Amikor Orbán Viktor miniszterelnök a katasztrófa bekövetkezte után két nappal Kolontáron járt, a megsemmisült településrészre utalva úgy fogalmazott: a hídon túl újjáépítésnek nem látja értelmét, a területet be kell keríteni örök mementóul.

Az MTI tudósítója csütörtökön a településen járva azt látta, hogy a házak helyén a földet teljesen legyalulták, a törmeléket az iszappal együtt elszállították. Az elzárt településrészen nincs kármentés, a szakemberek ugyanis úgy döntöttek, ha megkapják a bontási határozatot, a megmaradt vörösiszapot a törmelékkel együtt szállítják el egy erre kijelölt tározóba.
Kolontár két, magasabban fekvő részén már kijelölték azt a két területet, ahol a károsultak számára megépíthetik az újonnan épülő lakóparkot. A víztorony, illetve az Ajka felé vezető út melletti területen valamennyi otthonát elvesztő embernek tudnak lakást biztosítani, de a területet még meg kell vásárolnia az államnak a tulajdonosoktól – mondta az MTI tudósítójának Kolontár polgármestere.
Tili Károly nem tudott pontos számot mondani arról, hány ember döntött úgy, hogy végleg elhagyja a települést, de közlése szerint sokkal kevesebben vannak már a távozni akarók, mint a katasztrófa bekövetkezte utáni napokban.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.