Iszapömlés – Kármentő alap: helyi rendeletek kellenek a további kifizetésekhez

Az érintett önkormányzatok képviselő-testületeinek rendeletet kell alkotniuk a kárenyhítésről, így válik lehetővé a Magyar Kármentő Alapba beérkezett 1,4 milliárd forint kifizetése a vörösiszap-katasztrófa kormányzati portálján olvasható közlemény szerint.

A vörösiszap-katasztrófával sújtott térségben lakók megsegítésére a Magyar Kármentő Alap számlájára november 17-ig 1 milliárd 453 millió 673 ezer forint érkezett – áll a közleményben.
További kifizetés az alapból – egy kormányrendeletnek megfelelően – akkor lehetséges Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely önkormányzatai részére, ha a helyi képviselő-testületek rendeletet alkotnak a kárenyhítés igénybevételének feltételeiről és szabályairól. Ez várhatóan néhány hét múlva megtörténik.
A közlemény szerint a kármentő alap a támogatott helyi önkormányzatokkal támogatási szerződést köt, amely tartalmazza a támogatás célját, feltételeit, összegét, folyósításának ütemezését, az elszámolás rendjét és az ellenőrzés módját.
A Magyar Kármentő Alapból eddig 33 millió 400 ezer forint gyorssegélyt fizettek ki két önkormányzatnak a Kármentő Bizottság október 26-i döntése értelmében, Devecser 30 millió forintot, Kolontár 3 millió 400 ezer forintot kapott.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.