Iszapömlés – Kármentő alap: helyi rendeletek kellenek a további kifizetésekhez

Az érintett önkormányzatok képviselő-testületeinek rendeletet kell alkotniuk a kárenyhítésről, így válik lehetővé a Magyar Kármentő Alapba beérkezett 1,4 milliárd forint kifizetése a vörösiszap-katasztrófa kormányzati portálján olvasható közlemény szerint.

A vörösiszap-katasztrófával sújtott térségben lakók megsegítésére a Magyar Kármentő Alap számlájára november 17-ig 1 milliárd 453 millió 673 ezer forint érkezett – áll a közleményben.
További kifizetés az alapból – egy kormányrendeletnek megfelelően – akkor lehetséges Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely önkormányzatai részére, ha a helyi képviselő-testületek rendeletet alkotnak a kárenyhítés igénybevételének feltételeiről és szabályairól. Ez várhatóan néhány hét múlva megtörténik.
A közlemény szerint a kármentő alap a támogatott helyi önkormányzatokkal támogatási szerződést köt, amely tartalmazza a támogatás célját, feltételeit, összegét, folyósításának ütemezését, az elszámolás rendjét és az ellenőrzés módját.
A Magyar Kármentő Alapból eddig 33 millió 400 ezer forint gyorssegélyt fizettek ki két önkormányzatnak a Kármentő Bizottság október 26-i döntése értelmében, Devecser 30 millió forintot, Kolontár 3 millió 400 ezer forintot kapott.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.