Iszapömlés – Már 248 házat kell elbontani Devecserben, 69-en új értékbecslést kértek

A korábban bejelentett 225 helyett 248 ingatlant kell elbontani Devecserben; 69 család nem fogadta el az értékbecslést – tájékoztatta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerdán az MTI-t.

Muhoray Árpád elmondta: az iszapömlésben megsérült 275 devecseri ingatlan értékbecslését a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara csoportja végezte a Belügyminisztérium megbízásából, és összeállította a házakról a tulajdoni lapot és fényképet is tartalmazó értékbecslési adatlapokat. A központ jogi munkacsoportjával történt egyeztetéseken 69 család nem fogadta el a megállapított árat, az ő ingatlanjaikat a szakértők újra felmérik.
Az ingatlanszakértők sok helyen tisztázatlan tulajdonviszonyokkal és pontatlan földhivatali bejegyzésekkel találkoztak, a helyrajzi számok pontosítása után az elbontandó ingatlanok száma 225-ről 248-ra nőtt – mondta Muhoray Árpád.

Arról is tájékoztatott, hogy a jogi munkacsoport szerdáig 230 devecseri károsulttal egyeztetett, közülük 36-an új építésű házba költöznének, 37 család használt lakás vásárlását kérte, a többség azonban még nem döntött.
A három érintett településen – Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen – összesen 284 házat kell lebontani, a tulajdonosok közül eddig 51 család jelezte, hogy az újonnan épülő lakóparkba költözne.
A parancsnok tájékoztatása szerint a Kolontáron épülő kettes gát készültsége negyvenszázalékos, a hatvan méter hosszú résfala elkészült. Az időjárástól is függ, hogy mikor készülhet el a másfél kilométer hosszú védmű. A héten a gát további 320 méteres szakaszán végeztek a betonozással, és újabb 120 méteren kiásták a beton alapjául szolgáló árkot. A tervezett gát északi végénél 150 méter hosszan megemelték a kavicságyat.
A devecseri kastélypark mentesítésén és a somlóvásárhelyi telkek megtisztításán továbbra is csaknem háromszáz ember dolgozik 214 technikai eszköz és munkagép segítségével – mondta Muhoray Árpád.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.