Iszapömlés – Megtelt a vörösiszapos hulladéktározó

Megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket, ezért arra kérik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., jelöljön ki egy újabb területet a további szennyezőanyagok tárolására – tudta meg az MTI tudósítója a kárfelszámolás munkálatait irányítóktól vasárnap este Devecserben.

A három héttel ezelőtt bekövetkezett ipari katasztrófa kárfelszámolása során az ajkai timföldgyár VI-os zagytározóját jelölték ki az összegyűjtött szennyeződés, valamint az elbontott házak és kerítések törmelékeinek tárolására. Az elmúlt időszakban mintegy másfél millió köbméternyi anyagot szállítottak a teherautók az egykori tározóba, amelyet majd rekultiválni kell.
A katasztrófavédők számításai szerint szerdától már nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért nyitni kell egy újat, ugyanis Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet. Hely kell majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek és a külterületeken összegyűjtendő szennyeződések tárolására is – sorolták.
Vasárnap ötven 20 tonnás teherautó hordta Devecserről Kolontáron át a kijelölt tározóba a munkagépekkel összegyűjtött vörösiszapot, de az előzetes tervekkel ellentétben nem tudták valamennyi utcát és udvart kitakarítani. A lakóterek közvetlen közelében a szennyeződés mintegy 85-90 százalékát takarították fel addig.
A szakemberek szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de a bontási határozatot, amely a polgármester szerint akár 200 házat is érinthet, még nem adták ki.

Devecser utcáit egész nap teherautók rótták, a felhordott sarat pedig folyamatosan mosták az aszfaltról a munkagépek. A már kitakarított udvarokat utcákat gipsszel felszórták, az üres telkeken felhalmozott iszapot pedig elszállították – látta az MTI tudósítója a nap folyamán a Veszprém megyei településen járva.
A kárfelszámolási munkát nehezíti, hogy késő délután eleredt az eső, és a meteorológusok a következő napokra is hasonló, rossz időjárást jósolnak. A vízügyi szakemberek szerint az eső azért is jelent veszélyt, mert tovább mossa a megsérült zagytározó X-es kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseket, és a kiszakadt tározóból, valamint a külterületeken elnyúló szennyezett területről a vörösiszap a föld mélyebb rétegeibe és a folyóvizekbe is eljuthat.

Legutóbb a hét elején esett az eső az ajkai térségben, és ennek következtében a talaj felázott, a munkagépek elsüllyedtek, a Torna-patakba pedig egyre több lúgos anyag került. Akkor a helyszínen a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 12 pH-s értéket mértek, és ez az eredmény a Marcalon is jóval 10 fölött volt.
A katasztrófa három héttel ezelőtti bekövetkeztekor 13.5 pH-s értékű lúgos sár és víz került a folyóba, amely kipusztította a Torna-patak és a Marcal élővilágát, és másfél száz embernek égési sérülést okozott. Még mindig mintegy 30 embert ápolnak kórházakban, többük állapota továbbra is súlyos.
Az iszapömlésben kilenc kolontári lakos vesztette életét, közel 400 lakás megsérült, 40 utca lett járhatatlan. Három megyében az év végéig fenntartják a veszélyhelyzetet.

Ajánlott tartalom

A lakosság is segítheti a fogságba esett békák mentését

A lakosság is segítheti a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentését.